În articolul de astăzi, vom explora în detaliu UniCredit și impactul său asupra lumii de astăzi. De la origine până la evoluția sa astăzi, UniCredit a jucat un rol crucial în diferite aspecte ale vieții de zi cu zi. De-a lungul anilor, UniCredit a stârnit un mare interes și dezbatere, generând multiple perspective și opinii care i-au modelat sensul și relevanța în societate. De la impactul său asupra culturii populare până la influența sa asupra tehnologiei și științei, UniCredit a lăsat o amprentă de neșters pe peisajul contemporan. În acest articol, vom explora modul în care UniCredit a modelat lumea în care trăim și care sunt implicațiile acesteia pentru viitor.
UniCredit (Unicredito Italiano) este un grup financiar-bancar din Italia, cu sediul la Milano, prezent în 20 de țări, care are 142.000 de angajați, 35 de milioane de clienți[3] și 7.200 de subsidiare. În iunie 2007, UniCredit avea active totale de 846,4 miliarde de euro și capitalizare de piață de 70 miliarde de euro[4]. UniCredit Group, este de asemenea cel mai mare grup bancar din Europa Centrală și de Est[5], cu peste 3.100 de sucursale, în care 65.000 de angajați deservesc 24 milioane de clienți[4].
În iunie 2005, Unicredit a preluat banca germană HypoVereinsbank (HVB), pentru o sumă estimată la 15,4 miliarde euro[6]. Prin preluarea de către UniCredit, HVB a devenit divizia responsabilă pentru sucursalele din Europa Centrală și de Est[7]. HVB deține la rândul ei banca austriacă Bank Austria, pe care a preluat-o în anul 2000[8].
În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank România, care are o rețea de 242 de unități[9]. Banca furnizează în România produse și servicii specializate prin partenerii săi - UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CAIB Securities, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Finance și UniCredit Processes and Administration[9].
Pioneer Asset Management (fostă CA IB Asset Management) este o societate de administrare a investițiilor, înființată în anul 2004[10]. Deține fondul mutual cu unități denominate în euro, Europa Obligațiuni[10], precum și fondurile mutuale Retcon, specializat pe plasamente în acțiuni, Stabilo, orientat spre plasamente monetare, Integro, cu o structură diversificată a activelor[11], și Premio, fond cu plasamente în acțiuni[12]. În iulie 2006, numele companiei a fost schimbat din CA IB Asset Management în Pioneer Asset Management[12].
UniCredit Insurance Broker este parte a UniCredit Leasing Corporation și a înregistrat venituri de 6,1 milioane euro în anul 2007[13].
UniCredit Leasing era lider pe piața românească de leasing în anul 2007, cu o cotă de piață de 10,25%, finanțând bunuri de peste 500 milioane de euro în același an[14]. Din ianuarie 2007, activitatea HVB Leasing Romania a fost integrată în compania ce operează în România sub umbrela UniCredit Leasing, noua societate purtând numele de UniCredit Leasing Corporation, prin aliniere la marca UniCredit Leasing[14].
Din data de 18 august 2015, UniCredit Țiriac Bank și-a schimbat denumirea în UniCredit, după ce omul de afaceri Ion Țiriac a vândut pachetul de acțiuni pe care îl deținea la instituție.
|title=
(ajutor)
|title=
(ajutor)