Walkirie este un subiect care a captat atenția multor oameni în ultima vreme. Cu relevanța și actualitatea sa, a devenit un subiect de interes general pentru o gamă largă de public. De la impactul său asupra societății până la implicațiile sale în diverse domenii, Walkirie a generat dezbateri și reflecție în diferite sectoare. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Walkirie și influența sa asupra realității noastre zilnice.
Deși acest articol conține o listă de referințe bibliografice, sursele sale rămân neclare deoarece îi lipsesc notele de subsol. Puteți ajuta introducând citări mai precise ale surselor.
O statuie din 1908 de Stephan Sinding aflată în Copenhaga, prezentând o imagine în plină mișcare a unei walkirii.
În mitologia nordică, walkiriile sunt divinități feminine minore, care îl slujesc pe zeul Odin. Scopul lor este să îi aleagă pe cei mai eroici războinici care mor pe câmpul de luptă și să îi ducă în Valhalla, unde aceștia vor deveni „Einherjar”. Acest lucru era necesar deoarece Odin avea nevoie de cât mai mulți războinici viteji care să lupte alături de el în ziua de Ragnarok. Se pare că uneori nu există o deosebire clară între walkirii și norne. Skuld, de exemplu, este în același timp și walkirie și nornă.
În arta modernă, aceste personaje sunt înfățișate ca frumoase războinice „Skjaldmo”, călare pe cai înaripați, înarmate cu coifuri de luptă și cu sulițe. Cu toate acestea, în mitologia nordică, walkiriile nu călăreau cai, ci lupi. Conform lucrării lui Thomas Bulfinch, „Mitologia lui Bulfinch” (1855), armura walkiriilor contura o stranie și tremurândă lumină, care împrăștia fulgere peste întreg cerul nordic și pe care oamenii o numeau „aurora boreală” sau „luminile nordice”. Nu există însă alte surse care să confirme acest lucru.
Etimologie
Cuvântul „walkirie” provine din vechea limbă a popoarelor germanice, din valkyrja (la plural valkyrur), adică din fuziunea cuvintelor val („măcel”) și kyrja („a alege”). Literal, termenul înseamnă „cei care aleg dintre uciși”. Forme înrudite ale cuvântului sunt în engleza veche wælcyrige și în germană Walküre.
Cele mai importante walkirii
Câteva walkirii apar ca personaje importante în unele mituri.
Andrén, A.; Jennbert, K.; Raudvere, C. (2006) "Old Norse Religion: Some Problems and Prospects" in Old Norse Religion in Long Term Perspectives: Origins, Changes and Interactions, an International Conference in Lund, Sweden, June 3-7, 2004. Nordic Academic Press. ISBN 91-89116-81-X
Näsström, Britt-Mari (1999). "Freyja – The Trivalent Goddess" in Sand, Reenberg Erik; Sørensen, Jørgen Podemann (1999). Comparative Studies in History of Religions: Their Aim, Scrope and Validity. Museum Tusculanum Press. ISBN 87-7289-533-0