În acest articol, vom explora în continuare subiectul Zonă urbană, care a captat atenția experților și entuziaștilor deopotrivă în ultimii ani. De la origini și până la impactul asupra societății de astăzi, prin aplicațiile sale practice și relevanța în diverse domenii, Zonă urbană a devenit un subiect de interes din ce în ce mai mare în domeniul academic și profesional. Prin această analiză exhaustivă, ne propunem să facem lumină asupra diferitelor aspecte ale Zonă urbană, oferind o viziune completă și actualizată asupra importanței și influenței sale în lumea contemporană.
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
O zonă urbană este o zonă caracterizată printr-o densitate mare a populației, în comparație cu zonele înconjurătoare. Zonele urbane pot fi orașe, orășele sau conurbații, dar termenul nu se extinde și la așezările rurale cum ar fi satele și cătunele.
Zonele urbane sunt create și dezvoltate de progresul de urbanizare. Măsurarea gradului unei zone urbane ajută în analizarea densității populației, a expansiunii urbane și în determinarea populațiilor urbane și rurale (Cubillas 2007).
Spre deosebire de o zonă urbană, o zonă metropolitană include nu numai mediul urban ci și orașele satelit și intervențiile funciare rurale, care sunt conectate socio-economic la orașul urban de bază, de obicei, prin legături de muncă prin navetă, cu orașul nucleu, fiind primarul pieței forței de muncă. De fapt, zonele urbanizate aglomerate cresc ca și populația de bază / centru de activitate economică într-o zonă metropolitană mai mare sau un plic.