În lumea de astăzi, Zonă economică exclusivă a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru o mare varietate de oameni și comunități. Impactul lui Zonă economică exclusivă poate fi observat în diferite aspecte ale vieții de zi cu zi, de la modul în care oamenii se relaționează între ei până la deciziile pe care le iau în viața lor profesională. Acest articol explorează în detaliu și în profunzime importanța Zonă economică exclusivă în contextul actual, analizând implicațiile și consecințele sale în diferite domenii. În plus, sunt examinate diferitele perspective și abordări care există cu privire la Zonă economică exclusivă, cu scopul de a oferi o viziune completă și îmbogățitoare asupra acestui subiect foarte relevant.
Zonă economică exclusivă este zona maritimă adiacentă mării teritoriale a unui stat riveran, care se extinde până la maximum 200 mile marine în larg, distanța fiind calculată de pe linia de bază a apelor teritoriale.[1] Ea include și zona contiguă
În zona economică exclusivă, statul riveran are:
Dacă va fi necesar, statul riveran poate să stabilească în jurul acestor insule artificiale, instalații sau lucrări, zone de securitate de dimensiuni rezonabile, în care el va putea lua măsurile corespunzătoare pentru a asigura securitatea atât a navigației, cât și a insulelor artificiale, instalațiilor și lucrărilor. Aceste zone de securitate sunt concepute astfel încât să răspundă în mod convenabil naturii și funcțiilor insulelor artificiale, instalațiilor și lucrărilor, și ele nu pot depăși o distanță de 500 m în jurul insulelor artificiale, instalațiilor și lucrărilor, măsurată pornind de la fiecare punct al marginii lor exterioare, cu excepția unei derogări autorizate de normele internaționale general acceptate sau recomandate de către organizația internațională competentă.
În zona economică exclusivă, toate statele, fie că sunt riverane sau fără litoral, se bucură, în condițiile prevăzute de dispozițiile pertinente ale convenției, de libertățile de navigație și de survol și de a pune cabluri și conducte submarine, ca și de libertatea de a folosi marea în alte scopuri licite pe plan internațional, legate de exercitarea acestor libertăți și compatibile cu celelalte prevederi ale convenției, îndeosebi în cadrul exploatării navelor, aeronavelor și cablurilor și conductelor submarine.
În exercitarea drepturilor și în îndeplinirea obligațiilor ce le revin, potrivit convenției, în zona economică exclusivă, statele vor ține seama în mod corespunzător de drepturile și obligațiile statului riveran și vor respecta legile și reglementările adoptate de acesta în conformitate cu dispozițiile convenției și, în măsura în care ele nu sunt incompatibile cu prezenta parte, celelalte reguli de drept internațional.
Materiale media legate de Zonă economică exclusivă la Wikimedia Commons