Zăgan

În articolul de mai jos, dorim să explorăm în profunzime subiectul Zăgan. Indiferent dacă Zăgan este o dată cheie în istorie, o persoană relevantă din punct de vedere profesional sau un subiect actual, ne propunem să analizăm fiecare aspect și fațetă pentru a oferi cititorilor noștri o imagine de ansamblu completă și detaliată. De-a lungul acestor pagini, vom aprofunda în Zăgan din diferite perspective, oferind informații actualizate, analize critice și opinii ale experților, astfel încât cititorii noștri să poată înțelege pe deplin importanța și impactul Zăgan în contextul lor respectiv.

Zăgan
Stare de conservare

Risc scăzut (NT)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Accipitriformes
Familie: Accipitridae
Subfamilie: Gypaetinae
Gen: Gypaetus
Storr, 1784
Specie: G. barbatus
Nume binomial
Gypaetus barbatus
(Linnaeus, 1758)
Sinonime
  • Vultur barbatus Linnaeus, 1758

Zăganul (Gypaetus barbatus) este o specie de vultur din familia Accipitridae, subfamilia Gypaetinae, genul Gypaetus. Specia este declarată dispărută din România.[2] În aprilie 2009, vânătorii din Mehedinți au semnalat prezența zăganului sau a vulturului cu barbă în zona Peșterii Topolnița.[2]

În anul 2009, zăganii mai trăiau în Munții Pirinei, Alpi, Caucaz, Pamir, Altai, Insula Creta, Tibet, Himalaya și în câteva locuri din Africa.[2]

Zăganul se mai numește „vulturul cu barbă”, datorită celor doua smocuri de pene aspre care coboară de la baza ciocului. Ultimul zăgan a fost împușcat la pasul Turnu-Roșu în anul 1927.

Note

  1. ^ BirdLife International (). Gypaetus barbatus. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2013.2. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 
  2. ^ a b c O familie de zăgani a fost văzută la Peștera Topolniței, Accesat la 29 aprilie 2009

Legături externe