În lumea de astăzi, Biomagnetism rămâne un subiect de mare importanță și interes pentru o gamă largă de oameni. Fie că vorbim despre importanța lui Biomagnetism în societatea modernă sau despre influența lui Biomagnetism în viața noastră de zi cu zi, nu se poate nega impactul pe care îl are asupra vieții noastre. Odată cu trecerea timpului, Biomagnetism a evoluat și a dobândit noi dimensiuni, devenind un subiect de dezbatere și discuție în diverse domenii. În acest articol, vom explora diferitele aspecte ale Biomagnetism și vom analiza relevanța sa în lumea de astăzi.
Acest articol are nevoie de ajutorul dumneavoastră. Puteți contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea lui apăsând butonul Modificare. |
Biomagnetismul e fenomenul producerii de câmpuri magnetice de organismele vii; este un subdomeniu al bioelectromagnetismului, fiind adesea confundat cu acesta. Domeniul s-a dezvoltat considerabil după crearea tehnicilor cu zgomot scăzut. Conferințele organizate bianual se centrează pe magnetoencefalografie.
Unul din principalii contribuitori in domeniu este John Wikswo de la Universitatea Vanderbilt. A contribuit la măsurători de biomagnetism pe neuroni.
Prima dovadă experimentală a existenței unui câmp biomagnetic a fost adusă de Baule și McFee[1], care au folosit un magnetometru de inducție în montaj de gradient, în mediu neecranat, departe de oraș, pentru a detecta câmpul magnetic generat de inimă, apoi de către Cohen care a folosit, pentru prima oară, în măsurători, un senzor SQUID[2] și pentru măsurarea câmpului magnetic generat de creier[3]. După dezvoltarea în 1957 a teoriei Bardeen-Cooper-Schriefer[4], descoperirii efectului Josephson și a inventării de către Jaklevic și colaboratorii a senzorului de tip SQUID (în engleză Superconducting QUantum Interference Device), aceste cercetări au luat amploare tot mai mare și s-au dezvoltat uimitor.
Acțiunea biomagnetică e bazată pe efecte de tip Hall asupra ionilor. Se poate evidenția cu dispozitive bazate pe efect Josephson.
Efectele observate sunt de patru categorii.