Biserica de lemn din Răstolița

Aspect mută în bara laterală ascunde Biserica de lemn din Răstoliţa, vedere din sud, noiembrie 2008 Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Răstolița, județul Mureș, foto: iulie 2011. Interiorul navei Catapeteasma Patimile lui Iisus Jertfa lui Avraam Pictura altarului: Sfinții Ierarhi Ceată de îngeri

Biserica de lemn din Răstolița, comuna Răstolița, județul Mureș, datează din a doua jumătate a secolului XVIII. Are hramul „Sfântul Nicolae”. Codul LMI este MS-II-m-A-15756.

Istoric și trăsături

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” datează în forma actuală de la sfârșitul secolului al XVIII-lea; dimensiunile foarte mici ale pereților indică însă folosirea unui edificiu anterior.

Planul este dreptunghiular, cu absida răsărireană nedecroșată, de formă poligonală, cu trei laturi. În sistemul de acoperire interoară s-au utilizat atât bolta semicilindrică, de veche tradiție, care acoperă naosul și absida, cât și aceea poligonală di fâșii curbe, adoptată pentru pronaos.

Pe latura sudică se desfășoară o prispă cu stâlpi ciopliți, iar spre capătul de vest, după moda moldovenească, a fost construit un pridvor deschis cu clopotniță deasupra, lucrări ce pot constitui faza de refacere a monumentului de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

În anul 1812, zugravul Pavel Dumbrăveanu a pictat pereții interiori, respectivul decor, asupra căruia s-a intervenit ulterior, găsindu-se în stare proastă de conservare. Mai bine păstrată este catapeteasma, realizată de același zugrav.

Note

  1. ^ a b Cristache-Panait, Ioana (1992). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita, pag. 156
  2. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la 6 octombrie 2022. Accesat în 1 martie 2023. 
  3. ^ Cristache-Panait, Ioana (1992). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita, pag. 157

Bibliografie

Studii

Vezi și

Legături externe

Imagini din exterior

Imagini din interior