În acest articol, vom explora impactul Băile Seiche în diferite domenii ale societății contemporane. Băile Seiche s-a dovedit a fi un subiect de interes din ce în ce mai mare, captând atenția academicilor, activiștilor și liderilor de opinie din întreaga lume. Pe parcursul paginilor care urmează, vom examina rolul pe care Băile Seiche îl joacă în viața de zi cu zi a oamenilor, precum și influența sa în domenii atât de diverse precum politica, cultura, economia și tehnologia. Printr-o abordare multidisciplinară, vom încerca să înțelegem complexitatea Băile Seiche și relevanța sa într-un context global.
Băile Seiche (în maghiară Szejkefürdő) sunt o zonă de agrement aflată în intravilanul municipiului Odorheiu Secuiesc. Băile sunt strâns legate de numele lui Balázs Orbán, care este înmormântat în acest loc. Aici se organizează, de mai mult de trei decenii, Festivalul folcloric Szejke, unde este prezentată tradiția vie a folclorului autentic din țară și peste hotare.
La Băile Seiche, aflate pe drumul drumul spre Sovata, la altitudinea de 504 m deasupra nivelului mării, se găsesc trei izvoare de apă minerală:
În valea pârâului Sos există un izvor de apă termală, cu conținut de sulf, o mofetă și nămol terapeutic. Legenda spune că apele minerale au fost descoperite în 1766 de către un păstor, care a constatat că și-a vindecat picioarele bolnave, după ce și le-a spălat în izvorul din care se adăpa turma.
Balázs Orbán (1829-1890), scriitor, istoric, etnograf, publicist, fotograf și personalitate publică, care este considerat "cel mai mare dintre secui", a cumpărat în 1871 o proprietate de 22 ha, pe care se găseau băile pe care le-a renovat conform standardelor vremii. Monumentul de pe mormântul lui a fost construit în anul 1969, din piatră, și are un relief care îl reprezintă pe Balázs Orbán, realizat de sculptorul Orbán Áron. În anul 1992 mormântul a fost înscris în registrului monumentelor din județul Harghita.
În apropiere de mormânt s-a înființat o expoziție de porți populare, pentru păstrarea și expunerea artei populare ornamentale. Mai multe persoane, iubitori al artei populare, în colaborare cu Muzeul Haáz Rezsö din Odorheiu Secuiesc, au construit 14 porți secuiești. Prima poartă, amplasată în apropierea mormântului, este chiar fosta poartă a gospodăriei lui Balázs Orbán, cioplită în 1888, care a fost adusă la Băile Seiche.