În lumea de astăzi, Ceară este un subiect care a devenit din ce în ce mai relevant. Fie datorită impactului său asupra societății, importanței sale în domeniul științific sau influenței sale asupra culturii populare, Ceară a devenit o temă de interes general. Pe măsură ce conversațiile despre Ceară continuă, este crucial să înțelegem semnificația și implicațiile acestuia. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Ceară și vom analiza rolul său în lumea contemporană. De la origine până la impactul său asupra prezentului, ne vom cufunda în universul fascinant al lui Ceară și vom descoperi tot ce are de oferit această temă.
Ceară (din latină cera) este o denumire generică pentru o serie de produse naturale, de origine animală, vegetală, minerală, sau sintetice, care au proprietatea de a fi plastice, insolubile în apă, de a se înmuia și a se topi la temperaturi destul de joase.
Din punct de vedere chimic, ceara este amestec al unui ester al etilenglicolului și a doi acizi grași sau al unui monoester al unui acid gras cu un alcool cu lanț lung. Termenul de ceară a făcut timp îndelungat referire la ceara de albine, substanță secretată de albine pentru construirea fagurilor stupilor lor. Această ceară este o substanță de culoare gălbuie, cu miros plăcut, caracteristic, produsă de albine, care se recoltează prin topirea fagurilor.
În Antichitate, ceara se utiliza pentru acoperirea tăblițelor de lemn (tăbliță cerată, în latină tabula cerata[1]) pe care se scria cu un condei de metal sau de os, ascuțit la un capăt și turtit la celălalt, denumit stil (în latină stilus). (În anii 1786-1855, în diferite galerii de mină de la Roșia Montană, anticul Alburnus Maior, au fost descoperite 25 de table cerate romane, care datează din anii 131-167 p. Chr.)
După apariția documentelor scrise pe papirus sau pe pergament, ceara se folosea pentru asigurarea autenticității actului sau garantarea secretului, prin aplicarea de sigilii.
În trecut, tot din ceară se confecționau și lumânările; în zilele noastre, ele se confecționează din parafină.
În Evul Mediu pentru turnarea statuilor de bronz s-a folosit procedeul în ceară pierdută, care permitea turnarea dintr-o singură bucată, în timp ce în Antichitate se folosea metoda turnării pe bucăți, urmată de asamblarea acestora. [2]
În prezent, denumirea de ceară se dă unei game largi de substanțe, folosite industria farmaceutică, electronică, industria hârtiei, cosmetică și în alte domenii, cum ar fi: