În lumea de astăzi, Christopher Hitchens a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru mulți oameni. De-a lungul timpului, Christopher Hitchens a câștigat o importanță semnificativă în diverse domenii, generând dezbateri, controverse, cercetări și analize aprofundate. În acest articol, vom explora în detaliu diferitele aspecte legate de Christopher Hitchens, analizând impactul acestuia asupra societății, evoluția sa de-a lungul anilor și relevanța sa în contextul actual. Prin cercetarea și examinarea detaliată a diferitelor surse, căutăm să aruncăm lumină asupra Christopher Hitchens și să oferim cititorului o înțelegere profundă și îmbogățitoare a acestui subiect extrem de relevant.
Christopher Eric Hitchens (n. , Portsmouth, Anglia, Regatul Unit – d. , Houston, Texas, SUA) a fost un scriitor, critic literar și jurnalist evreu-anglo-american. Articolele sale au apărut în reviste precum The Atlantic, Vanity Fair, Slate, World Affairs, The Nation, Free Inquiry și altele. Era un ateu declarat, cunoscut, alǎturi de Richard Dawkins, Sam Harris și Daniel Dennett[13], pentru poziția sa intransigentă față de religie[14] și pentru susținerea ideilor Iluminismului, considerând conceptul de divinitate ca fiind unul esențialmente totalitarist.
A scris numeroase cărți biografice, declarându-se admirator al lui George Orwell, Thomas Paine, și Thomas Jefferson, fiind în același timp un critic vehement al maicii Tereza, al soților Bill și Hillary Clinton, precum și al lui Henry Kissinger.
În lucrarea sa intitulată "God Is Not Great: How Religion Poisons Everything" susține că religia are un caracter violent, irațional, intolerant, discriminatoare la adresa femeilor și susținătoare a rasismului. Critica sa vizează în special religiile monoteiste (creștinismul, islamul și iudaismul), dar și altele ca: neopaganismul, hinduismul și budismul.
Deschis dialogului, Hitchens invită la dezbateri religioase pe toți reprezentanții cultelor. Astfel, în 2007, inițiază o polemică cu teologul evanghelic conservator Douglas Wilson. Acest schimb de opinii va sta la baza unei serii de articole intitulate Is Christianity Good for the World? ("Este creștinismul bun pentru omenire?") și care a fost publicată în numerele magazinului Christianity Today, apoi sub forma unei cărți apărute în 2008.
Hitchens a criticat regimul dictatorial și a susținut libertatea de exprimare. De asemenea, în scandalul caricaturilor cu Mahomed, a luat apărarea caricaturiștilor danezi și a organizat o manifestare de sprijin în fața ambasadei Danemarcei la Washington.[15]
La alegerile prezidențiale din SUA din anul 2000, l-a susținut pe candidatul ecologist Ralph Nader.
Hitchens nu a ezitat să critice virulent personalități ca: Bill Clinton, Henry Kissinger, Maica Tereza, George W. Bush, Mel Gibson, Sarah Palin, Michael Moore, Dalai Lama, Hillary Clinton, Ronald Reagan.
|title=
(ajutor)
|titlelink=
(ajutor)
Articole în presa scrisă
Interviuri
Dezbateri