Thymus

Aspect mută în bara laterală ascunde
Cimbru

Cimbru de câmp
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinLamiales
FamilieLamiaceae
SubfamilieNepetoideae
Gen
Thymus
L., 1753
Thymus vulgaris Thymus serpyllum

Cimbrul (Thymus) (din greacă veche θύμος thýmos) este un gen de plante din familia Lamiaceae, originar din regiuni mediteraneene și care cuprinde circa 48 de specii, erbacee, mai rar semilemnoase, adeseori aromatice și odorante.

Caracteristici

Tulpina este culcată sau ascendentă, de cele mai multe ori patru-unghiulară. Frunzele sunt mici, întregi, liniare sau rotund-eliptice, lipsite de stipele, plane. Florile sunt hermafrodite, neregulate, dispuse în verticile, reunite în spic scurt, rar. Caliciul este persisistent, ovat, cu 10-13 nervuri, bilabiat, labiul superor lat, îndepărtat, cu trei dinți, cel inferior cu doi dinți. Corola cu tub cilindric, limbul bilabiat, labiul superior drept, emarginat, aproape plat, patru stamine distante în partea superioară, dintre care două mai lungi și două mai scurte, deseori exerte, rar mai scurte, drepte, iar cele inferioare pot fi concrescute. Ovar superior, două carpele, două loje false. Fructul este o nuculă glabră.

Înmulțire

Se înmulțește prin semințe și prin divizare.

Utilizare

Se folosesc în parcuri și grădini, peluze, borduri, stâncări. Specia Thymus vulgaris se utilizează în industria farmaceutică și drept condiment.

Specii

Cuprinde circa 48 de specii.

Note

  1. ^ Genera Plantarum], p. 257  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Species Plantarum, p. 590 
  3. ^ a b Milea Preda - Dicționar dendrofloricol, Editura științifică și enciclopedică, București - 1989, pag. 512

Legături externe