Cioclovina, Hunedoara

Acest articol va aborda subiectul Cioclovina, Hunedoara, care a fost de mare interes și relevanță în diverse contexte de-a lungul istoriei. De la origini, Cioclovina, Hunedoara a stârnit curiozitate și dezbatere în rândul experților și fanilor, generând teorii, studii și cercetări nesfârșite care încearcă să înțeleagă pe deplin sensul și impactul său asupra societății. De-a lungul anilor, Cioclovina, Hunedoara a jucat un rol fundamental în diferite domenii, de la cultură și artă, la știință și tehnologie, lăsând o amprentă de neșters asupra umanității. În acest sens, este esențial să analizăm și să reflectăm asupra Cioclovina, Hunedoara, a multiplelor sale fațete și a influenței sale asupra lumii contemporane.

Cioclovina
—  sat  —

Cioclovina se află în România
Cioclovina
Cioclovina
Cioclovina (România)
Poziția geografică
Coordonate: 45°35′25″N 23°8′39″E ({{PAGENAME}}) / 45.59028°N 23.14417°E

Țară România
Județ Hunedoara
ComunăBoșorod

SIRUTA88494

Populație (2021)
 - Total37 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal337099

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Cioclovina este un sat în comuna Boșorod din județul Hunedoara, Transilvania, România.

Istorie

Vatra satului a fost populată în Epoca Fierului. La Cioclovina s-au descoperit câteva mii de mărgele de ambră care datează încă din perioada Hallstattului.[1]

Obiective turistice

Exploatarea îngrășămintelor agricole

Peștera Cioclovina are și o importanță economică, de aici extrăgându-se guanofosfatul cunoscut sub denumirea fosfat de Cioclovina.[2] Acesta este un îngrășământ agricol fosfatic care provine din excrementele și cadavrele unor animale mici (mai ales lilieci). Conține 11,8-15% pentaoxid de fosfor (P2O5) și are culoarea cărămizie, datorită argilei conținute în resturile de oase și se folosește sub formă de pulbere sau granule.

Legături externe

Imagini

Note

  1. ^ Preda, p. 61
  2. ^ Conform "Dicționar enciclopedic român" (1962 - 1966).

Bibliografie

  • Preda, C; "Enciclopedia arheologiei și istoriei vechi a României", Vol. I, București, Editura Encliclopedică, 1994.