În acest articol, ne vom adânci în lumea fascinantă a lui Cocă (navigație), explorând multiplele sale fațete și aspecte care îl fac un subiect de relevanță și interes astăzi. De la impactul său asupra societății până la influența sa în sfera culturală, Cocă (navigație) a captat atenția experților și a fanilor deopotrivă, generând dezbateri, reflecții și analize aprofundate. În acest sens, vom examina îndeaproape diferitele aspecte ale acestui subiect, oferind o privire detaliată care va permite cititorului să înțeleagă mai bine importanța și implicațiile sale în lumea contemporană.
Coca este forma exterioară a corpului navei, așa cum este delimitată de bordajul exterior și puntea superioară.
Ea reprezintă partea principală a navei și constă din osatură, bordaj exterior, bordaj interior și punți, inclusiv suprastructurile (teuga, castelul central și duneta).
Suprastructurile ușoare de pe punți și amenajările aferente, arborada, greementul, echipamentul și armamentul nu fac parte din cocă.
Prin forma și construcția sa, corpul navei asigură plutirea, rezistența structurală la solicitări, stabilitatea, manevrabilitatea și toate celelalte calități nautice. Corpul navei constă din două părți esențiale:
Asupra carenei se exercită presiunea apei din care rezultă „împingerea" care, prin echilibrare cu greutatea navei, asigură flotabilitatea.
Opera moartă asigură rezerva de flotabilitate pentru cazurile de accidente care ar duce la modificarea stării normale de echilibru.
În interior, corpul navei este împărțit prin pereți despărțitori transversali în compartimente etanșe și prin platforme de etajare numite punți.
În aeronautică, cocă se referă la: