Constantin P. Bogdan

În lumea de astăzi, Constantin P. Bogdan a devenit o problemă extrem de relevantă care are impact asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi. De la apariție, Constantin P. Bogdan a generat dezbateri, controverse și a marcat un înainte și un după în modul în care oamenii percep și se confruntă cu anumite situații. Influența sa s-a extins în diverse domenii, de la politică la cultura populară, iar prezența sa în societatea actuală este incontestabilă. În acest articol, vom explora în detaliu impactul și importanța lui Constantin P. Bogdan, analizând relevanța acestuia în diferite contexte și oferind o viziune cuprinzătoare asupra rolului său în lumea de astăzi.

Constantin P. Bogdan
Date personale
Născut1910
Decedat1965
NaționalitateRomână
Ocupațiematematician Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăRomânia
DomeniuMatematică
InstituțieUniversitatea din Iași

Constantin P. Bogdan (n. 1910 – d. 1965) a fost un matematician român, cu contribuții în domeniul geometriei.

Biografie

A fost fiul profesorului de chimie Petru Bogdan din Iași. A studiat la Iași, unde a urmat liceul (pe care l-a absolvit în 1928) și apoi Facultatea de Matematică pe care o finalizează în 1931.

În 1932 devine asistent la Catedra de Geometrie proiectivă condusă de Octav Mayer. În 1938 obține doctoratul în matematică, la Roma, sub conducerea profesorului Enrico Bompiani, iar în 1941 devine conferențiar la Catedra de Matematici generale la Universitatea din Iași. Ulterior, ocupă postul de profesor de matematici generale la Institutul de Măsurători Terestre din Iași.

În 1952, s-a pensionat în urma unei boli contractate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Contribuții științifice

Activitatea sa se înscrie cu precădere în domeniul geometriei proiective. A realizat o clasificare a familiilor uniparametrice de conice din spațiul tridimensional.

A studiat cuadricele care ulterior îi vor purta numele.

Lucrările sale sunt cuprinse în 15 memorii.

Legături externe