În acest articol vom explora Ctesias din diferite perspective. Ctesias este un subiect care a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume, iar impactul său a fost resimțit în diferite zone ale societății. De-a lungul istoriei, Ctesias a fost subiect de dezbatere, studiu și analiză, iar în acest articol vom aprofunda în importanța sa, implicațiile și relevanța sa astăzi. De la origine până la evoluție, prin diferitele sale manifestări, Ctesias și-a pus amprenta asupra culturii, politicii, științei și vieții de zi cu zi, iar prin acest articol vom explora influența sa asupra vieții noastre.
Ctesias din Knidos (grecește, Κτησίας) a fost istoric și medic grec, care a trăit prin secolul al V-lea î.Hr.
Datele biografice sunt nesigure. Ca surse s-au folosit relatările lui Diodor din Sicilia și Ioannis Tsetses[1].
S-a născut în Knidos (Asia Mică) și proveninea din familia asclepiazilor[2]
Timp de 17 ani, este medicul lui Artaxerxes al II-lea[3], rege persan. Îl însoțește pe acesta în bătălia de la Cunaxa. Moare după întoarcerea în Knidos, se pare că după 398 î.Hr..
Ctesias este autorul mai multor lucrări istorice referitoare la India și Persia. Multe din acestea au dispărut.
Câteva din titlurile cunoscute:
Istoria Persiei (Περσικά / Persika) a fost redactată având ca punct de plecare notele luate de Ctesias în timpul șederii sale în Persia. Lucrarea se compune din 23 de cărți. Primele șase se constituie ca o istorie a acelei zone, de la asirieni până la Imperiul Persan. Următoarele șapte volume conțin istoria Persiei până la Xerxes I, iar ultimele zece ajung cu relatarea până în momentul plecării lui Ctesias în Knidos.