În lumea de astăzi, D-Sub a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru o gamă largă de public. Fie datorită impactului său asupra societății, relevanței sale istorice, influenței asupra culturii populare sau importanței sale în mediul academic, D-Sub a captat atenția oamenilor de toate vârstele și mediile. Pe măsură ce continuăm să explorăm și să înțelegem mai bine acest fenomen, este crucial să analizăm pe deplin implicațiile și repercusiunile lui asupra diferitelor aspecte ale vieții noastre de zi cu zi. În acest articol, vom explora în detaliu impactul și relevanța lui D-Sub, analizând dimensiunile sale istorice, socioculturale, tehnologice și multe alte aspecte care fac parte din importanța sa actuală.
D-Sub, abreviere pentru D-Subminiature, este un sistem de conectori ce a fost utilizat pe scară largă în sistemele informatice și în aplicațiile de procesare a datelor. Acest sistem de conectare este specificat pe plan internațional în IEC 807-2.
În funcție de aplicații și țară acest sistem de conectare se regăsește în diverse standarde, cum ar fi standardul militar american MIL-C-24308 [1] sau în Germania în standardul DIN 41652. În cadrul standardelor ISO sunt specificate și variante individuale, cum ar fi ISO 4903 pentru DA-15 și ISO 2110 pentru DB-25.
Acest tip de conector a fost dezvoltat în 1952 de compania americană ITT Cannon, pe care l-au numit D-Subminiature datorită formei "D" și designului foarte mic.
În prezent, conectorii D-Sub sunt din ce în ce mai puțin folosiți, fiind înlocuiți de USB, DisplayPort, FireWire etc.
Conectorii D-sub variază în funcție de dimensiune și de configurația pinilor care permit conectarea unor echipamente periferice sau senzori și a magistralelor digitale de comunicație cu mai multe linii. Pinii unui conector D-sub sunt aranjați în cel puțin două și cel mult cinci rânduri paralele, numerotați de la dreapta la stânga. Spațiul dintre pini se numește densitatea conectorului. Cele trei densități ale conectorului D-sub sunt normale, înalte și duble. În standardul internațional DIN 41625, literele A până la E care urmează D, definesc numărul de pini: A = 15 pini, B = 25 pini, C = 37 pini, D = 50 pini, E = 9 pini.
Cu toate acestea, acest model de denumire nu este întotdeauna urmat. Ulterior, la conectorii D-sub s-au adăugat pini în plus la dimensiunile originale. De exemplu DE-15 (cabluri VGA), are 15 pini în trei rânduri, într-o carcasă de dimensiune E (9 pini). Calculatoarele personale au utilizat mai întâi conectori DB-25 pentru porturile seriale și paralele, iar atunci când portul serial al PC-ului a început să utilizeze conectori cu 9 pini, au fost adesea etichetați ca DB-9 în locul conectorilor DE-9. De aceea, un conector DB-9 aproape întotdeauna se referă la un conector cu 9 pini cu carcasă de dimensiune E.
Conectorii D-Sub sunt disponibili într-o gamă largă, modelele disponibile se deosebesc prin orientarea conexiunilor: orizontale, verticale și în unghi. Versiunile speciale asigură o conexiune ermetică, altele au integrat un filtru anti-interferențe sau sunt ecranate.
Conectorii D-Sub sunt disponibili în versiuni tată și mamă, atât soclurile, cât și mufele. Pentru conexiunile cablu-cablu sunt destinate perechile mufă-soclu cu terminale pentru lipirea cablului, cu o carcasă care asigură protecția conexiunii. O caracteristică importantă a conectorilor D-Sub o reprezintă echiparea carcasei cu un sistem de blocare a conexiunii care conține șuruburi și clichete de stabilizare a îmbinării mecanice a mufei și soclului și de prevenire a deconectării accidentale.
Cele mai diverse abrevieri ale conectorului D-Sub au fost DSUB, Sub-D, SUB-MIN-D, DE-9 (D-sub 9-pini), DB-25 (D-Sub 25-pini) (Half D-Sub 50-pini) etc.
Versiunile tipice D-Sub sunt:
Este un tip mai mic de conector derivat din D-sub. Are aproximativ jumătate din lungimea unui D-sub și aplicația sa principală este tehnologia spațială.