În prezent, Daron Acemoglu a căpătat o mare relevanță în diferite domenii, generând un impact semnificativ asupra societății. De la apariția sa, Daron Acemoglu a stârnit numeroase dezbateri și reflecții, devenind un subiect de interes pentru cadre universitare, profesioniști și publicul larg. Influența sa variază de la aspecte culturale și economice până la aspecte politice și de mediu, ceea ce demonstrează importanța sa astăzi. În acest articol, vom analiza impactul lui Daron Acemoglu și rolul său în modelarea diferitelor scenarii, cu scopul de a înțelege mai bine relevanța sa astăzi.
Născut din părinți armeni la Istanbul,[22] și-a susținut teza de doctorat la London School of Economics la vârsta de 25 de ani.[23] Acemoglu este cunoscut în primul rând pentru munca sa în domeniul economiei politice. El a conceput sute de lucrări, multe dintre acestea în colaborare cu Simon Johnson și James A. Robinson. Împreună cu Robinson a scris Economical Origins of Dictatorship and Democracy (2006) și Why Nations Fail (2012, tradusă în română cu denumirea De ce eșuează națiunile). Cea din urmă, o carte influentă despre rolul pe care îl joacă instituțiile în devenirea economică a națiunilor, a provocat o amplă dezbatere în mijloacele de informare în masă și în mediul academic. Autorul susține că diferențele de dezvoltare dintre țări se datorează exclusiv diferențelor dintre instituțiile politice și economice ale acestora, și respinge alte teorii care le atribuie unor diferențe culturale, climatice, geografice sau lipsei de cunoștințe cu privire la politicile și practicile cele mai bune.
Potrivit datelor colectate de Research Papers in Economics, Daron Acemoglu a fost cel mai citat economist al deceniului de până la 2015.[24]
Viața particulară
El este căsătorit cu Asuman Ozdaglar, profesoară universitară, și are doi fii.[25]