Exilul de la Avignon

În acest articol, vom explora subiectul Exilul de la Avignon și impactul său asupra societății contemporane. De la apariția sa și până la evoluția sa actuală, Exilul de la Avignon a jucat un rol crucial în diferite aspecte ale vieții de zi cu zi. Pe parcursul acestei analize, vom examina diferitele aspecte care alcătuiesc Exilul de la Avignon, precum și influența acesteia asupra culturii, economiei și tehnologiei. În plus, vom aborda, de asemenea, implicațiile etice și sociale asociate cu Exilul de la Avignon, precum și posibilele perspective de viitor. Cu o abordare multidisciplinară, acest articol încearcă să ofere o viziune cuprinzătoare asupra Exilul de la Avignon și a importanței sale în lumea modernă.

Manuscris medieval care reprezintă Roma îndoliată, ca urmare a exilului la Avignon (Bibliothèque nationale de France, MS Ital. 81, folio 18)

Exilul de la Avignon sau Captivitatea de la Avignon a fost perioada din istoria Bisericii Romano-Catolice în care, la presiunea Franței, șapte papi și-au mutat sediul de la Roma la Avignon. Exilul de la Avignon a durat din anul 1309 până în 1377. În anul 1378 au fost aleși doi papi, fapt care a dus la Schisma apuseană.

Istoric

Influența regelui Filip al IV-lea cel Frumos asupra colegiului cardinalilor devenise atât de puternic, încât la conclavul din anul 1305 a fost ales papă arhiepiscopul de Bordeaux, care și-a luat numele de Clement al V-lea. Acesta nici nu s-a mai deplasat la Roma pentru învestirea în funcție, ceremonia având loc la Lyon.

Clement al V-lea a rezidat în mănăstirea dominicanilor din Avignon. Succesorul său a fost episcopul de Avignon, care și-a luat numele de Ioan al XXII-lea.

Vezi și