George Constantin

În acest articol, vom explora impactul George Constantin asupra societății moderne. George Constantin a fost subiect de interes și dezbatere pentru o lungă perioadă de timp, iar influența sa se întinde pe o gamă largă de contexte. De la sfera culturală la cea politică, George Constantin a lăsat o amprentă asupra tuturor aspectelor vieții contemporane. În următoarele câteva pagini, vom examina modul în care George Constantin ne-a modelat percepțiile, comportamentele și relațiile și vom lua în considerare rolul său în modelarea lumii în care locuim astăzi.

George Constantin
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Căsătorit cuIulia Buciuceanu Modificați la Wikidata
CopiiMihai Constantin Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de teatru
actor de film Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Roluri importanteBurebista, Semaca
Alte premii
Ordinul Meritul Cultural (1967) Modificați la Wikidata
Prezență online

George Constantin (n. , București, România – d. , București, România) a fost un actor român de film, radio, scenă, televiziune și voce, tatăl actorului Mihai Constantin.

Biografie

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale.[2]

Distincții

  • Ordinul Muncii clasa a III-a (10 august 1964) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul celei de a XX-a aniversări a eliberării patriei”[3]
  • Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (6 noiembrie 1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”[4]
  • Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”[5]

De Ziua Mondială a Teatrului din 2016, George Constantin a primit postum o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului (Cocor) și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului și filmului.[6]

Filmografie

Note

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ Enciclopedia Universală Britanica. 4. Litera. . p. 195. 
  3. ^ Decretul Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne nr. 500 din 10 august 1964 pentru conferirea unor ordine și medalii, publicat în Buletinul Oficial al Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, anul XIII, nr. 18, 9 decembrie 1964, p. 143.
  4. ^ Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr. 1017 din 6 noiembrie 1967 privind conferirea de ordine și medalii unor actori, regizori, pictori scenografi și tehnicieni de scenă, publicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, anul III, nr. 96, Partea I, marți 7 noiembrie 1967, pp. 770–771.
  5. ^ Decretul nr. 138 din 20 aprilie 1971 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România privind conferirea unor ordine ale Republicii Socialiste România, art. 11.
  6. ^ Dem Rădulescu, George Constantin, Ștefan Bănică și Dinu Manolache, stele pe Aleea Celebrităților

Legături externe