Irina Margareta Nistor

Astăzi, Irina Margareta Nistor a devenit un subiect de mare interes și relevanță în diferite zone ale societății. Impactul și amploarea acestuia sunt din ce în ce mai evidente în viața noastră de zi cu zi, generând dezbateri, studii și cercetări care încearcă să înțeleagă în continuare influența acestuia. De la apariția sa, Irina Margareta Nistor a captat atenția oamenilor de toate vârstele și profesiile, devenind un punct cheie de discuție la întâlnirile de familie, conversațiile pe cafea și chiar și în cercurile academice. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai relevante aspecte ale Irina Margareta Nistor și importanța sa astăzi, precum și posibilele implicații pe care le are în viitor.

Irina Margareta Nistor

Irina Margareta Nistor în 2012
Date personale
Născută (68 de ani)[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațietraducătoare
critic de film Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Irina Margareta Nistor (n. 26 martie 1957, București) este un critic de film român, redactor și realizator de emisiuni TV.

A absolvit Facultatea de Limbi Străine, secția engleză-franceză, din cadrul Universității din București în 1980.[2]

Activitate profesională

Din 1980 a tradus filmele prezentate la Cinemateca română. În timpul regimului comunist a lucrat ca translator pentru TVR, și este cunoscută pentru dublarea în secret în 5 ani a peste 3000 de filme înregistrate pe casete video și aduse din Vest.[3] De-a lungul carierei, traduce peste 70 de cărți și piese de teatru, din și în română. Este decorată cu Medalia Carol I.

A fost redactor-șef al revistelor Cinema Paradis și Avanpremiera. În anul 2006 publică volumul Magistrul. Povestea bis a maestrului D. I. Suchianu.[4]

A participat după anii 2000, la numeroase festivaluri de film de renume din Europa (Berlinala, Cannes, Venezia) cu ajutorul unor mari sponsori. E o prezență constantă la festivaluri locale de gen (Tiff, Râșnov, Bucharest Best Comedy Film). În 2012 a înființat Festivalul de Psihanaliză și Film.[5] În ultimii ani este o prezență constantă și la radio, având o emisiune dedicată filmului.

Distincții și premii

În 2021 a fost distinsă cu Ordinul Artelor și Literelor al Republicii Franceze în grad de Ofițer.[6] În ianuarie 2023 a fost decorată cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler.[7] La 30 martie 2023 a fost distinsă cu Ordinul „Coroana României”, în grad de cavaler[8].

Note

  1. ^ Irina Margareta Nistor, Filmportal.de 
  2. ^ „Biografie Irina Margareta Nistor - CineMagia.ro”. m.cinemagia.ro. Accesat în . 
  3. ^ Matt Novak. „This Woman Secretly Dubbed American Movies During the Cold War”. Paleofuture. Gawker Media. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Continut scris de Irina Margareta Nistor”. adevarul.ro. Accesat în . 
  5. ^ Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film - divanul și ecranul, de la Londra la București, hotnews.ro, 20 noiembrie 2018
  6. ^ Șerban Georgescu (), „Irina Margareta Nistor, Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor al Republicii Franceze”, RFI, arhivat din original la , accesat în  
  7. ^ DECRET nr. 62 din 12 ianuarie 2023 privind conferirea Ordinului Meritul Cultural, Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 40 din 13 ianuarie 2023
  8. ^ Daniel Angelescu. „Învestituri Regale, Sala Tronului, martie 2023”. 

Bibliografie

  • Rîpeanu, Bujor T. Cinematografiștii: 2345 cineaști, actori, critici și istorici de film și alte persoane și personalități care au avut de-a face cu cinematograful din România sau care sunt originare de pe aceste meleaguri. București: Editura Meronia, 2013.

Legături externe