În lumea de astăzi, Lăsatul secului de carne a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un public larg. Odată cu progresul tehnologiei și globalizarea, Lăsatul secului de carne și-a asumat un rol fundamental în societatea noastră, având impact asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi. Fie în sfera personală, profesională, socială sau politică, Lăsatul secului de carne și-a demonstrat influența și a generat nenumărate opinii și discuții. În acest articol, vom explora în continuare importanța Lăsatul secului de carne și vom discuta implicațiile sale în diferite contexte.
Intrarea în triod Duminica vameșului. Alleluia |
Postul Mare Miercurea cenușii |
Săptămâna Mare Duminica Floriilor |
Lăsatul secului de carne, în creștinism e una din cele două lăsaturi are secului, și anume ziua sau zilele de frupt tocmai înainte de intrarea în păresimi.
În riturile apusene, precum și în unele dintre riturile răsăritene, lăsatul secului de brânză și lăsatul secului de carne au loc deodată, marțea înainte de miercurea cenușii, care e ziua de intrare în post. În ritul bizantin primul lăsat al secului are loc cu o săptămână înaintea celui de-al doilea.
Potrivit liturgistului Badea Cireșanu, expresia "lăsatul secului" s-ar fi format printr-o aglutinare, de la "lăsatul seculului", adică renunțarea la lume, în sens religios.
În limba italiană, termenul folosit e «carnevale», adică "adio carne", din acel moment incepand Postul Pastelui.
Potrivit tipicelor bisericești, se renunță la carne în duminica izgonirii lui Adam, duminică precedată de o săptămână, săptămâna cărnii, în care se mănâncă produse de carne în fiecare zi. În această săptămână nu se face liturghie miercurea și vinerea.
Renunțarea la carne e strâns legată în asceză de renunțarea la sărbătoriri. De aici lăsatul secului a fost asociat cu o sărbătoare înainte de intrarea în post, de unde carnavalul.