În lumea de astăzi, Lacul Lia a devenit un subiect de interes general. Odată cu progresul tehnologiei și globalizarea, Lacul Lia a dobândit o relevanță tot mai mare în diferite zone ale societății. Fie în domeniul academic, al muncii, social sau cultural, Lacul Lia a devenit un subiect de conversație și dezbatere constantă. Importanța Lacul Lia a condus la desfășurarea a numeroase studii și cercetări asupra acestuia, cu scopul de a înțelege mai bine impactul său și de a găsi modalități de a-l aborda în mod eficient. În acest articol, vom explora semnificația și importanța lui Lacul Lia în contextul actual, precum și influența sa asupra vieții noastre de zi cu zi.
Lacul Lia este un lac glaciar situat în Parcul Național Retezat din Munții Retezat (Carpații Meridionali, România), la altitudinea de 1910 m. Are o suprafață de 13.300 m2 și o adâncime maximă de 4,30 m, adâncimea medie de 1,20 m, volumul de apă este de 15.926 m3.
Are o formă triunghiulară, cu o baza de cca. 130 m și o înălțime de cca. 150 m. Este alimentat de izvoarele ce coboară din șirul de lacuri ale Zănoagei și, respectiv, ale Căldării Bucura. Apa se scurge din vârful triunghiului lacului printr-un emisar, aruncându-și apele printre stânci, formând Izvorul Bucura. Este populat cu păstrăv de munte.