Lecitină

În lumea de astăzi, Lecitină a câștigat o relevanță fără precedent. Fie că este în domeniul politicii, științei, culturii sau tehnologiei, Lecitină a devenit un subiect de interes și dezbatere constant. A ști mai multe despre Lecitină și implicațiile sale este crucială pentru înțelegerea peisajului actual și a tendințelor care stabilesc cursul pentru viitor. În acest articol vom explora diferitele fațete ale Lecitină, de la originea sa până la impactul său asupra societății actuale, pentru a oferi o viziune completă și actualizată asupra acestui fenomen.

Structura chimică a lecitinei

Lecitina este o substanță naturală din clasa lipidelor fosforilate, care se găsește în special în creier, mușchiul cardiac, gălbenușul de ou. Este o fosfolipidă constituită din acid fosforic, glicerină, colină și acizi grași. Lecitina are un rol important în formarea membranelor celulare. În mod natural are aspectul de ceară moale și este higroscopică. Lecitina se prepară și din uleiul sau făina de soia[1].

Lecitinele sunt amestecuri de glicerofosfolipide, inclusiv fosfatidilcolină, fosfatidiletanolamină, fosfatidilinozitol, fosfatidilserină și acid fosfatidic.[2] Sunt utilizate pentru netezirea texturilor alimentelor, emulsionare, omogenizarea amestecurilor lichide și respingerea materialelor lipicioase.[3][4]

Note

  1. ^ Mica Enciclopedie Agricolă, 1988.
  2. ^ Smith, Jim; Hong-Shum, Lily, ed. (). Food Additives Data Book (ed. 2nd). Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell. p. 334. ISBN 9781444397734. Complex mixture of phosphatidylcholine, phosphatidylethanolamine, phosphatidylinositol, phosphatidic acid, glycolipids, etc. 
  3. ^ „Lecithin”. Merriam Webster Dictionary Online. 
  4. ^ Szuha, Bernard F. (). „Chapter 7”. Lecithins: Sources, Manufacture & Uses. The American Oil Chemist's Society. p. 109. ISBN 0-935315-27-6. 

Legături externe