Liliaceae

În lumea de astăzi, Liliaceae este un subiect care a devenit din ce în ce mai relevant. Fie datorită impactului său asupra societății, importanței sale în economie sau influenței sale asupra culturii, Liliaceae a devenit un punct de atenție atât pentru experți, cât și pentru publicul larg. Cu gama sa largă de implicații și capacitatea sa de a genera dezbateri și reflecție, Liliaceae s-a impus ca un subiect crucial pe agenda actuală. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Liliaceae, analizând originea, evoluția sa în timp și viitorul posibil. În plus, vom examina rolul pe care Liliaceae îl joacă în viața de zi cu zi a oamenilor și relevanța sa în contextul global.

Liliaceae

Lilium martagon
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
DiviziuneTracheophytes
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinLiliales
Familie
Liliaceae[1][2][3][4][5]
Juss., 1789
Tip taxonomic
Lilium L., 1753

Liliaceae[6][7] [8][9] este o familie de plante angiosperme din ordinul Liliales, care constă din 15 genuri și peste 700 de specii (conform Catalogue of Life[6]).

Cladogramă conform Catalogue of Life[6]:

Liliales 

Genuri

Note

  1. ^ Reveal System of Classification 
  2. ^ Summary of recent systems of angiosperm classification]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ Flowering Plants (PDF) 
  4. ^ An Updated Classification of the Class Magnoliopsida (“Angiospermae”)]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  6. ^ a b c Roskov Y., Kunze T., Orrell T., Abucay L., Paglinawan L., Culham A., Bailly N., Kirk P., Bourgoin T., Baillargeon G., Decock W., De Wever A., Didžiulis V. (ed) (). „Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist”. Species 2000: Reading, UK. Accesat în . 
  7. ^ Stevens, P. F. „Liliaceae”. Angiosperm Phylogeny Website. Version 12, 28 septembrie 2013. Accesat în . 
  8. ^ Linnaeus, C. (). Species Plantarum. Stockholm: Laurentii Salvii. p. i 302. Accesat în . 
  9. ^ Jussieu, Antoine Laurent de (). „Lilia”. Genera Plantarum, secundum ordines naturales disposita juxta methodum in Horto Regio Parisiensi exaratam. Paris. pp. 48–49. OCLC 5161409. Accesat în .