Subiectul Linus Pauling este unul care a atras atenția experților și entuziaștilor deopotrivă în ultimii ani. Cu un impact care transcende granițele și domeniile de studiu, Linus Pauling s-a dovedit a fi un punct de interes pentru cercetători, profesioniști și publicul larg. De la influența sa asupra societății până la implicațiile sale asupra vieții de zi cu zi, Linus Pauling a stârnit dezbateri și reflecții într-o gamă largă de contexte. În acest articol, vom explora diferitele aspecte și perspective legate de Linus Pauling, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare asupra acestui subiect interesant.
Linus Carl Pauling s-a născut la data de 28 februarie 1901, în familia farmacistului Herman Henry William Pauling și a soției sale, Lucy Isabelle Darling. El a absolvit școala elementară și liceul în Condon și în Portland, Oregon. În 1917 a intrat la Oregon State College. A absolvit Oregon State College în 1922 devenind inginer chimist. Pauling s-a căsătorit cu Ava Helen Miller în 1923 și au avut patru copii. În anii 1919 - 1920 Pauling a fost preocupat de analiza cantitativă, colaborând cu California Institute of Technology, unde a fost doctorand între 1922 și 1925, luându-și doctoratul (summa cum laude) în chimie, cu mici aplicații în fizica și matematică.[37] Doi ani mai târziu, a acceptat postul de asistent universitar la Caltech, la catedra de chimie teoretică. În 1932, Pauling a publicat teoria sa detaliată privind teoria hibridizării orbitalilor și analizele privind tetravalența carbonului. După un an, a introdus conceptul de electronegativitate și scala Pauling privind electronegativitatea, putându-se pronunța asupra naturii legăturilor chimice. Pauling și-a continuat munca, publicând articole despre structura nucleului atomului. În 1954, Pauling a primit Premiului Nobel pentru chimie. Alături de biochimiști, Pauling a condus cercetarea cu raze-X modelând astfel structura proteinelor. Aceste descoperiri i-au ajutat pe savanții britanici să descopere structura în dublu - helix a moleculei de ADN.
Alte distincții
Pauling este de asemenea laureat la Premiului Nobel pentru pace (1962). A fost membru de onoare al Academiei din R.S. România.
Pauling a fost un profesor și un autor remarcabil. Prima sa carte, The Nature of the Chemical Bond (1939) (Natura Legăturilor Chimice), care a influențat notabil chimia din secolul XX. A publicat apoi primul său tratat de specialitate, General Chemistry în 4 ediții (1945, 1947, 1953, 1970) (Chimie Generală) - apărut și în limba română 1972. A scris numeroase articole privind consumul de vitamina C și al altor nutrimente. Și-a generalizat ideile definind Medicina Ortomolecular.
A scris peste 1.000 articole pentru studenți și publicul larg privind științele, viața și sănătatea. Linus Pauling este considerat părintele biologiei moleculare.
Premii și distincții
Pauling a primit numeroase premii și distincții pe parcursul carierei sale. Principalele premii sunt:
Pauling, L., and Wilson, E. B. Introduction to Quantum Mechanics with Applications to Chemistry (Dover Publications) ISBN 0-486-64871-0
Pauling, L. Vitamin C, the Common Cold and the Flu (W.H. Freeman and Company) ISBN 0-7167-0360-2
Cameron E. and Pauling, L. Cancer and Vitamin C: A Discussion of the Nature, Causes, Prevention, and Treatment of Cancer With Special Reference to the Value of Vitamin C (Camino Books) ISBN 0-940159-21-X
Pauling, L. How to Live Longer and Feel Better (Avon Books) ISBN 0-380-70289-4
Pauling, L. Linus Pauling On Peace - A Scientist Speaks Out on Humanism and World Survival (Rising Star Press) ISBN 0-933670-03-6
Pauling, L. General Chemistry (Dover Publications) ISBN 0-486-65622-5, traducere în limba română Chimie generală (Editura Științifică 1972)