Lopadea Veche, Alba

În acest articol, vom explora subiectul Lopadea Veche, Alba în profunzime, analizând aspectele sale cele mai relevante și impactul său în diferite contexte. De la origini și până la evoluția sa actuală, vom aprofunda în detaliile care au caracterizat Lopadea Veche, Alba de-a lungul timpului, precum și perspectivele de viitor care sunt preconizate în jurul acestui subiect. Printr-o abordare multidisciplinară, vom examina modul în care Lopadea Veche, Alba a influențat diferite domenii, de la cultură la știință, politică și societate în general. De asemenea, vom reflecta asupra implicațiilor pe care Lopadea Veche, Alba le-a avut asupra vieții de zi cu zi a oamenilor, precum și asupra panorama globală. În cele din urmă, acest articol încearcă să ofere o viziune cuprinzătoare asupra Lopadea Veche, Alba, oferind cititorului o înțelegere profundă și îmbogățitoare a acestui subiect interesant.

Lopadea Veche
—  sat  —
Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”
Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului
Lopadea Veche se află în România
Lopadea Veche
Lopadea Veche
Lopadea Veche (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°22′40″N 23°39′49″E ({{PAGENAME}}) / 46.37778°N 23.66361°E

Țară România
Județ Alba
ComunăMirăslău

SIRUTA5791
Prima atestare1296[1]

Altitudine323 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total246 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal517473

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata
Lopadea Veche (O: Lapád) pe Harta Iosefină a Transilvaniei,
1769-1773 (Sectio 139)

Lopadea Veche (în maghiară Olahlapád, în română: Lopadea Românească) este un sat în comuna Mirăslău din județul Alba, Transilvania, România.

Date geografice

Altitudinea medie: 323 m.

Istoric

Situl arheologic de la Lopadea Veche din punctul “Jidovina” este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Alba[2] elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 139) localitatea apare sub numele de „O: Lapád” (Olah Lapád = Lopadea Românească). La sudul satului este marcat pe hartă un monument ("Mausoleum").

Vezi și

Legături externe

Galerie de imagini

Note

  1. ^ Cf. Dan Ghinea (2000), Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, București, pag. 34
  2. ^ http://www.monumenteistorice.ro/legislatie/LMI/LMI-2010_AB.pdf (accesat în ianuarie 2011)


AB Acest articol despre o localitate din județul Alba este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.