Max Blecher

Aspect mută în bara laterală ascunde
Max L. Blecher
Date personale
Născut8 septembrie 1909
Botoșani, județul Botosani
Decedat31 mai 1938
Roman
Cauza decesuluiPott disease] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațieprozator, romancier
Limbi vorbitelimba română
limba franceză Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Operă de debut„Corp transparent”
Opere semnificative„Întâmplări în irealitatea imediată”

Max L. Blecher (n. 8 septembrie 1909, Botoșani – d. 31 mai 1938, Roman) a fost un romancier român de origine evreiască. Și-a semnat toate cărțile M. Blecher. În schimb, corespondența privată o semna Max L. sau Marcel.

Tatăl său, Lazăr Blecher, proprietarul unei fabrici de sticlă, era destul de înstărit. Prozator și poet cu o sensibilitate maladivă, Max Blecher face parte din aceeași generație literară cu Mircea Eliade sau Anton Holban, scriitori care aduc în spațiul literaturii române un spirit confesiv fără false pudori, remarcabil grație coordonatei unei lucidități dilatate de veritabilă febră existențialistă. Din acest motiv, Max Blecher este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității.

Își întrerupe cursurile la Facultatea de medicină din Paris imediat după declanșarea bolii sale: Max Blecher suferea de o boală pe atunci incurabilă, morbul lui Pott, tuberculoză la coloana vertebrală. A fost internat în câteva sanatorii, întâi la Berck-sur-Mer, în Franța, apoi la Leysin, în Elveția. Apoi a fost internat în sanatoriul de la Techirghiol. Operele sale sunt în foarte mare măsură autobiografice. Suferințele sale atroce l-au impresionat profund pe Mihail Sebastian, care a făcut din Max Blecher un personaj foarte important al Jurnalului său.

Poetul

O primă și ultimă plachetă de versuri, intitulată Corp transparent (1934) îi apare cu ajutorul prietenului său Geo Bogza, versurile fiind uneori suprarealiste, dar mai adesea destul de convenționale ca tehnică. Geo Bogza l-a ajutat de altfel să-și tipărească și cele trei romane și cu el avea să poarte o corespondență asiduă. A colaborat la revista Le Surréalisme condusă de André Breton.

Romancierul

Romanul său de debut, Întâmplări din irealitatea imediată este o evadare din viața de zi cu zi a tânărului cu o sensibilitate excesivă, „țintuit la pat” de o boală cumplită. Inimi cicatrizate, roman în care descoperim începutul bolii sale (morbul lui Pott la coloana vertebrală), care-l va doborî mult prea timpuriu. Ultimul său volum, tipărit postum de amicul său Sașa Pană, Vizuina luminată, un "jurnal de sanatoriu", închid trăirile sale. Tânărul critic Eugen Ionescu a făcut pentru prima oară o apropiere între scrisul său și cel al lui Franz Kafka. Corpul lui avea, într-adevăr, „să se frângă... ca un copac rupt, ca o păpușă de cârpă.”

Paul Cernat menționează „experiențele avangardiste și romanele poematice, atipice” ale lui Blecher.

Citate

Vals vechi mireasa moartă e-n voaluri prăfuite Ghirlănzi de fete albe în rochii ca de spumă Cu cavaleri de pică se-nvârt pe-aici cernite Și răspândesc în aer un vag parfum de humă Stă cimitiru-n lună, salcâmii domni de umbre Ca invitați de seamă asistă și șoptesc Prin tainice cavouri amanți cu inimi sumbre Cu gesturi adormite iubiri mărturisesc. Vals vechi perechi de ceară în aer se ridică Și în salonul nopții amețitor dansează Sunt lucruri prea normale în jurul meu, mi-e frică Încet foșnește vântul și valsul delirează E nunta celei care odinioară-n viață La nunta ei cea vie muri în flori de sânge Înfiorări de spectru tresar pe alba-i față Când valsul lent se-nvârte, când valsul parcă plânge.

Caracterizări

Opere

Monografii despre Max Blecher

Traduceri

În ordinea cronologică a publicării:

Note

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în 10 octombrie 2015 
  2. ^ Belletristik: Der kalte Kontinent | ZEIT ONLINE
  3. ^ cf. www.romanianjewish.org „copie arhivă”. Arhivat din original în 24 octombrie 2013. Accesat în 13 aprilie 2011. Mentenanță CS1: URL impropriu (link) s-ar fi numit Marcel Blecher
  4. ^ Librarii online - Comanda Carti de citit și Manuale Digitale, romaniaculturala.ro 
  5. ^ Laurian Ante, O antologie a literaturii nemțene, Roman, 2006
  6. ^ Paul Cernat, Modernismul retro în romanul interbelic românesc, Editura Art, 2009, p. 11
  7. ^ a b „copie arhivă”. Arhivat din original la 24 octombrie 2013. Accesat în 13 aprilie 2011. 
  8. ^ „Regizorul Radu Jude: Filmul "Inimi cicatrizate" nu este o ecranizare, ci o interpretare personală a operei lui Blecher”. Arhivat din original la 9 iulie 2021. Accesat în 31 decembrie 2016. 

Legături externe

Articole biografice