În lumea de astăzi, Mitilicultură a câștigat o relevanță fără precedent. De la apariția sa, Mitilicultură a captat atenția și interesul unui spectru larg al societății, generând dezbateri, reflecții și analize în diferite domenii. Atât în domeniul academic, cât și în lumea afacerilor, Mitilicultură a fost subiect de studiu și cercetare, căutând să înțeleagă impactul și potențialul său. În acest articol, vom explora diverse aspecte legate de Mitilicultură, de la originea sa până la implicațiile sale actuale, cu scopul de a oferi o viziune amplă și completă asupra acestui subiect atât de relevant în prezent.
Mitilicultura se ocupă cu creșterea și colectarea midiilor. Sunt crescute în special două specii, în funcție de zona geografică de producție:
Miticultura împreună cu ostreicultura (cultivarea stridiilor) reprezintă 90 % din producția europeană de conchilicultură, în cadrul căreia se mai cultivă și alte specii de scoici bivalve, cum ar fi moluște comune, scoicile Saint Jacques precum și creveți. Aceste tipuri de cultură sunt foarte vechi, datând din antichitate.
Midia este prima formă de conchilicultură organizată atestată în Europa, în Franța în anul 1235. Mitilicultura s-a răspândit cu timpul, la început pe litoralul Atlanticului cu midia comună, apoi coasta Atlanticului din Peninsula Iberică și Marea Mediterană cu midia de Mediterană, care se cultivă și la Marea Neagră. Diferitele tehnici de cultivare s-au perfecționat la sfârșitul secolului al XI-lea, aceasta fiind perioada de dezvoltare a mitiliculturii.
Metodele de cultivare variază în funcție de specie și de regiune fiind practicată în zonele bogate în plancton și zooplancton. Cultivarea până la momentul recoltării durează aproximativ un an.
Există patru metode principale folosite: