În acest articol, vom aborda Maree din unghiuri diferite, cu scopul de a oferi o viziune amplă și detaliată asupra acestui subiect. Maree este un subiect de mare relevanță astăzi, deoarece are un impact asupra diferitelor aspecte ale societății, economiei, politicii, culturii și vieții de zi cu zi a oamenilor. Printr-o analiză riguroasă și aprofundată, vom explora diferitele fațete ale Maree, examinând implicațiile, provocările și oportunitățile sale. Prin acest articol, ne propunem să oferim cititorului o perspectivă cuprinzătoare și îmbogățitoare care să le permită să înțeleagă mai bine importanța și sfera de aplicare a Maree în lumea contemporană.
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Prin maree (flux și reflux) se înțelege o oscilație periodică a nivelului mării sau oceanului, în raport cu o poziție medie, datorită forței de atracție combinate a Lunii și Soarelui. Perioada de oscilație are o durată aproximativă de 12h25min, astfel că în decurs de 24h50min (durata unei zile lunare) se vor produce următoarele faze într-un punct al oceanului sau mării:
Ciclul se repetă astfel în mod invariabil. Referindu-ne la întregul glob, mareea este materializată de un val care se propagă pe suprafața oceanelor, odată cu rotirea Pământului în jurul axei sale; în largul oceanului amplitudinea mareei nu trece de 80 cm, în timp ce în apropierea coastelor și în golfurile lungi, înguste și puțin adânci, ajunge chiar până la 19,6 m (Golful Fundy — America de Nord).
Datorită faptului că distanța dintre Lună și Pământ este mai mică decât cea dintre Soare și Terra, componenta lunară a mareei este mai puternică; raportul dintre forța de atracție a componentei lunare și a celei solare este de circa 2,73.
Perioadele mareelor:
În funcție de poziția reciprocă a Lunii, Soarelui și Pământului, deosebim:
În portul Constanța mareea este de tip semidiurn neregulat, cu o amplitudine maximă de 20 cm.
Influența însumată a Lunii și Soarelui asupra particulelor de apă de pe suprafața Pământului dă naștere mareei lunisolare.
Astfel, forțele generatoare ale mareei iau naștere în funcție de pozițiile Pământului, Lunii și Soarelui, la un moment dat, într-un punct de pe suprafața terestră.
Datorită formei de elipsoid a Pământului amplitudinea mareei este maximă la Ecuator și descrește cu creșterea latitudinii.
Mareele de sizigii se produc la culminația superioară sau inferioară a Lunii.
Mai exact acestea au loc când Soarele, Pământul și Luna formează un unghi de 90°. Mareele de cvadratură au amplitudini reduse față de cele de sizigii dat fiind pozițiile Lunii și Soarelui in acest caz.
Partea cea mai îndepărtată de Lună resimte forța centrifugă a pământului, având tendința de a se depărta de Lună, depășind atracția ei gravitațională.
Există și forțe de maree galactice, forțele de maree exercitate de galaxii asupra stelelor din interiorul lor și a galaxiilor-satelit care le orbitează.