Mlaștina Pripet

În articolul de astăzi ne vom adânci în lumea fascinantă a lui Mlaștina Pripet. De la începuturile sale, Mlaștina Pripet a fost subiect de interes și studiu, captând atenția celor care doresc să înțeleagă în continuare nuanțele și complexitățile sale. De-a lungul istoriei, Mlaștina Pripet a fost protagonistul a nenumărate dezbateri, discuții și reflecții, fiind un subiect care cuprinde o gamă largă de perspective și abordări. Cu atât de multe de descoperit și analizat, este evident că Mlaștina Pripet continuă să fie un subiect de relevanță astăzi, stârnind interesul academicilor, entuziaștilor și curioșilor deopotrivă. În acest articol, vom explora punctele importante ale Mlaștina Pripet, scufundându-ne în istoria, evoluția sa și impactul său asupra diferitelor zone ale societății.

Mlaștina Pripet
Прыпяцкія балоты
—  mlaștină și arie specială aviafaunistică  —

Map
Mlaștina Pripet (Belarus)
Poziția geografică în Belarus
Coordonate: 51°48′55″N 24°57′10″E ({{PAGENAME}}) / 51.815277777778°N 24.952777777778°E

Țară Belarus

Altitudine[1]133 m.d.m.

Fus orarUTC+3

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Poziția localității Mlaștina Pripet
Poziția localității Mlaștina Pripet
Poziția localității Mlaștina Pripet
Imagine din mlaştina Pripet
Peisaj tipic din mlaştina Pripet (pictură din 1890)

Mlaștina Pripet (în limba rusă: Пинские болота) este un teritoriu vast al zonelor umede de-a lungul râului Pripet și a afluenților săi din Brest, Belarus (vest) de la Moghilău, Belarus (nord-est) și Kiev (sud-est ).

Date generale

Mlaștina se află în cea mai mare parte în câmpia Polesian și ocupă cea mai mare parte din sudul Belarusului și nord-vestul Ucrainei. Acestea acoperă aproximativ 98.400 km2, și înconjoară ambele maluri ale râului Pripet. Pădurile dese sunt intercalate cu numeroase mlaștini și iazuri. Curenții se extind 480 km de la vest la est și 225 km de la nord la sud. Mlaștina suferă modificări substanțiale în mărime în cursul anului, odată cu topirea zăpezilor din precipitații primăvara și toamna provoacă inundații extinse din cauza revărsării râului.

Relieful cu panta extrem de scăzută (0,03 m – 0,09 m/km) și climatul umed favorizează permanentizarea acestei vaste arii mlăștinoase.[2]

Referințe

  1. ^ GeoNames, accesat în  
  2. ^ Neguț, Silviu și Nicolae, Ion: Superlative geografice, Editura Ion Creangă, București 1978, pag. 258.

Bibliografie

  • Blackbourn, David, (2006). The Conquest of Nature: Water, Landscape and the Making of Modern Germany. Jonathan Cape.

Legături externe