Nicolas Bourbaki

Este o plăcere să vă prezint acest articol despre Nicolas Bourbaki, un subiect fascinant de mare importanță astăzi. Nicolas Bourbaki a generat un mare interes în diferite domenii, de la știință și tehnologie la cultură și societate. În acest articol vom aprofunda în cele mai relevante aspecte ale Nicolas Bourbaki, explorând impactul său asupra vieții noastre și evoluția sa în timp. Sperăm că această analiză vă oferă o viziune mai largă despre Nicolas Bourbaki și vă invită să reflectați asupra relevanței sale în lumea de astăzi.

Nicolas Bourbaki
Date personale
Limbi vorbitelimba franceză[1] Modificați la Wikidata
Prezență online
Grupul Nicolas Bourbaki într-un congres din 1938

Nicolas Bourbaki este pseudonimul matematicienilor francezi, foști studenți ai Școlii Normale din Paris, care au constituit un colectiv, cu scopul de a publica un tratat de matematică cu dezideratele școlii axiomatice ale lui David Hilbert.

Colectivul Bourbaki se compune din: Henri Cartan, Jean Dieudonné, Charles Ehresmann, André Weil și alții. Influența acestui grup este considerabilă în Franța și în străinătate.

Începând cu 1949, acest colectiv redactează și publică o serie de scrieri de matematică modernă.

Principiile formulate sunt următoarele:

  • Raționamentul deductiv este principiul unificator al matematicii.
  • Orice măsurare a mărimilor presupune noțiunea, fie și confuză, de număr real.
  • O demonstrație nu este înțeleasă cu adevărat dacă i se verifică doar corectitudinea raționamentelor pe care le cuprinde și nu se concep ideile care au furnizat acest lanț de deduceri.
  • Nu este permisă discrepanța dintre descoperire și demonstrație.

Astfel, matematica tinde să devină un set de discipline autonome, izolate una de alta, atât în privința scopului, a metodelor și a limbajului.

Scrieri

  • 1948: Théorie des fonctions. Les grands courants de la pensée mathématique
  • 1954 - 1958: L'Architecture des mathématiques - Éléments mathématiques (în trei volume)
  • 1960, 1969: Éléments d'histoire des mathématique.

Legături externe

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în