În lumea de astăzi, Nikolai Andreevici Rimski-Korsakov este un subiect care a câștigat relevanță în diferite domenii. Impactul său a fost resimțit în societate, economie, politică și cultură. Pe măsură ce Nikolai Andreevici Rimski-Korsakov a câștigat importanță, au existat dezbateri aprofundate, cercetări și analize cu privire la implicațiile sale. Din diferite perspective și discipline, se caută răspunsuri, soluții și propuneri pentru a aborda această problemă în mod eficient. În acest articol, vom explora diverse fațete ale Nikolai Andreevici Rimski-Korsakov, examinând influența sa asupra lumii contemporane și deschizând ușa reflecțiilor și discuțiilor despre rolul său în prezentul și viitorul nostru.
Nikolai Andreevici Rimski-Korsakov (rusă Никола́й Андре́евич Ри́мский-Ко́рсаков, transliterat: Nikolai Andreevici Rimski-Korsakov), (n. 6 martie 1844 în Tihvin, lângă Sankt Petersburg - d. 8 iunie 1908 la Luga) a fost un mare compozitor rus.
Opere de Nikolai Rimski-Korsakov |
---|
![]() |
Fata din Pskov – (1868-72) |
Nikolai provine din familia de bază Rimski-Korsakov, ai cărei fii, conform tradiției, urmează o carieră în marina militară rusă. Părinții compozitorului erau amatori de muzică, au descoperit calitățile fiului și i-au sprijinit cariera lui muzicală.
În anul 1856, Rimski-Korsakov intră cadet la marina militară din Sankt Petersburg, școală pe care o termină în anul 1862. În timpul școlii de ofițeri, continuă să ia lecții de pian, este interesat însă și de celelalte instrumente muzicale care sunt folosite într-o orchestră de operă.
În toamna anului 1859, începe să ia lecții de pian de la Théodore Camille, unde îl cunoaște pe pianistul Balakirev și Cui. Încurajat de mentor și prietenii săi, începe să compună prima lui simfonie. În perioada anului 1865, viitorul compozitor este preocupat de muzica populară și muzica veche rusă. Rimski-Korsakov, în anul 1880, compune muzica de operă pentru piesa de teatru „Fulgi de zăpadă” scrisă de Alexandru Nikolaievici Ostrovski. Compozitorul devine în anul 1871 profesor la Conservatorul din Sankt Petersburg și, la sfârșitul aceluiași an, se va căsători cu Nadejda Purgold, care era la fel compozitoare și o pianistă excelentă.
Între anii 1874-1881 este directorul Școlii de Muzică Freis, fiind în același timp pedagog și dirijor. Prin reputația sa devine conducătorul grupei de muzicieni „Celor Cinci” dintre care face parte și Musorgski pe care-l sprijină. Compozițiile lui Rimski-Korsakov sunt influențate de Glinka, Balakirev, Berlioz și Liszt. Printre elevii săi au fost Glasunov, Grecianinov, Stravinski și Prokofjev, stilul lui Korsakov a influențat compozițiile lui Ravel, Debussy, Dukas și Ottorino Respighi.
Rimski-Korsakow a creat 15 opere, diverse piese orchestrale, dintre care majoritatea sunt considerate muzică de program, dar și opere corale, lucrări de cameră, muzică pentru pian pentru două și patru mâini, cântece, transcripții și orchestrații.
|titlelink=
(ajutor)
|titlelink=
(ajutor)
|titlelink=
(ajutor)
|title=
(ajutor)
|titlelink=
(ajutor)
Materiale media legate de Nikolai Andreevici Rimski-Korsakov la Wikimedia Commons