Parabolă

În lumea de astăzi, Parabolă este un subiect care a captat atenția multor oameni. Cu relevanța sa crescândă în societatea modernă, Parabolă a devenit un punct important de discuție în diverse sfere. Atât în ​​mediul academic, cât și în divertisment, a existat o creștere a interesului și a atenției acordate Parabolă. Pe măsură ce anii trec, Parabolă s-a dovedit a fi un subiect care continuă să genereze dezbateri și reflecție, provocând percepțiile comune și încurajând idei noi. În acest articol, vom explora în continuare impactul Parabolă asupra societății noastre și vom discuta despre relevanța sa astăzi.

Pentru o alegorie cu scop religios sau moral, vedeți Parabolă (retorică).

O parabolă este o curbă plană, din familia conicelor, ce poate fi definită, în mod echivalent, ca:

  • loc geometric al punctelor dintr-un plan situate la egală distanță de un punct fix, numit focar, și de o dreaptă fixă;
  • mulțime a punctelor din plan ale căror coordonate sunt soluțiile unei ecuații de forma cu proprietățile:
    • cel puțin unul dintre coeficienții a și c este nenul
    • ecuația admite cel puțin două soluții distincte;
  • intersecția dintre un con și un plan, dacă una singură dintre generatoarele conului este paralelă cu planul, iar celelalte îl intersectează.

Orice parabolă are o axă de simetrie, numită axa parabolei. Intersecția axei de simetrie cu parabola se numește vârful parabolei. Parabola este reprezentarea geometrică a funcției de gradul al II-lea într-un sistem de axe perpendiculare. Intersecția unei parabole cu o dreaptă reprezentată în același sistem de axe reprezintă soluția unui sistem de ecuații liniar-pătratic.