Quinapril

În articolul de astăzi vom pătrunde în lumea fascinantă a lui Quinapril, un subiect care a captat atenția experților și a fanilor deopotrivă. De la apariția sa, Quinapril și-a demonstrat impactul asupra diferitelor aspecte ale societății, științei, culturii și istoriei. De-a lungul anilor, a fost subiect de dezbatere, studiu și cercetare, iar influența sa a continuat să evolueze de-a lungul timpului. În această explorare aprofundată a Quinapril, vom examina originile sale, relevanța sa în lumea de astăzi și diferitele perspective care există în jurul acestui subiect. Pregătește-te să te cufunzi într-o călătorie care promite să surprindă, să entuziasmeze și să educă, în timp ce descoperim împreună universul captivant al lui Quinapril.

Quinapril
Identificare
Număr CAS85441-61-8[1][2]  Modificați la Wikidata
PubChem54892[3]  Modificați la Wikidata
DrugBankDB00881  Modificați la Wikidata
ChemSpider49565[4]  Modificați la Wikidata
UNIIRJ84Y44811[2]  Modificați la Wikidata
KEGGC07398[5]  Modificați la Wikidata
ChEMBLCHEMBL1592[6]  Modificați la Wikidata
Cod ATCC09AA06[7]  Modificați la Wikidata
SMILES
InChI
Date chimice
FormulăC₂₅H₃₀N₂O₅[3]  Modificați la Wikidata
Masă molară438,215472 u.a.m.[8]  Modificați la Wikidata

Quinapril, vândut sub numele de marcă Accupril, printre altele, este un medicament folosit pentru tratarea hipertensiunii arteriale, insuficienței cardiace și nefropatiei diabetice[9]. Este un tratament inițial rezonabil pentru hipertensiune arterială. Este administrat oral.

Efecte secundare frecvente sunt dureri de cap, amețeli, senzație de oboseală și tuse. Reacții adverse grave pot fi probleme hepatice, scăderea tensiunii arteriale, angioedem, insuficiență renală și hiperkalemie. Utilizarea în timpul sarcinii și alăptării nu este recomandată[10]. Este un inhibitor al ECA și funcționează prin scăderea activității sistemului renină-angiotensină-aldosteron[9].

Quinapril a fost brevetat în anul 1980 și a intrat în uz medical în 1989[11]. Este disponibil sub formă de medicamente generice[12]. Aprovizionarea lunară în Marea Britanie costa NHS aproximativ 4 lire în 2019. În Statele Unite, costul en gros este de aproximativ $3,50[13]. În 2017, a fost al 269-lea cel mai frecvent prescris medicament în Statele Unite, cu peste un milion de rețete[14][15].

Utilizări medicale

Quinapril este indicat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială) și ca terapie adjuvantă în managementul insuficienței cardiace. Acesta poate fi utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale și în combinație cu diuretice tiazidice, iar pentru insuficiență cardiacă în combinație cu diuretice și digoxină.

Contraindicații

  • Sarcină
  • Funcții renală și hepatică afectate
  • Pacienți cu antecedente de angioedem legat de tratamentul anterior cu un inhibitor al ECA
  • Hipersensibilitate la quinapril

Efecte secundare

Efectele secundare ale tratamentului cu quinapril includ amețeli, tuse, vărsături, stomac deranjat, angioedem și oboseală.

Mecanism de acțiune

Quinapril inhibă enzima de conversie a angiotensinei, o enzimă care catalizează formarea angiotensinei II din precursorul său, angiotensina I. Angiotensina II este un vasoconstrictor puternic, care crește tensiunea arterială prin diferite mecanisme. Datorită producției reduse de angiotensină, concentrația plasmatică de aldosteron este de asemenea redusă, ceea ce duce la excreția crescută de sodiu în urină și concentrație crescută de potasiu în sânge.

Note

  1. ^ a b CAS Common Chemistry, accesat în  
  2. ^ a b c d quinapril (în engleză), Global Substance Registration System, accesat în  
  3. ^ a b c d e f g h i j k l „quinapril”, quinapril (în engleză), PubChem, accesat în  
  4. ^ a b Korec (în engleză), ChemSpider, accesat în  
  5. ^ a b quinapril (în engleză), ChEBI, accesat în  
  6. ^ a b QUINAPRIL (în engleză), ChEMBL, accesat în  
  7. ^ a b Quinapril (în engleză), DrugBank,  
  8. ^ a b „quinapril”, quinapril (în engleză), PubChem, accesat în  
  9. ^ a b „Quinapril Hydrochloride Monograph for Professionals”. Drugs.com (în engleză). American Society of Health-System Pharmacists. Accesat în . 
  10. ^ „Quinapril Pregnancy and Breastfeeding Warnings”. Drugs.com (în engleză). Accesat în . 
  11. ^ Fischer, Jnos; Ganellin, C. Robin (). Analogue-based Drug Discovery (în engleză). John Wiley & Sons. p. 468. ISBN 9783527607495. 
  12. ^ British national formulary : BNF 76 (ed. 76). Pharmaceutical Press. . p. 172. ISBN 9780857113382. 
  13. ^ „NADAC as of 2019-02-27”. Centers for Medicare and Medicaid Services (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ „The Top 300 of 2020”. ClinCalc. Accesat în . 
  15. ^ „Quinapril - Drug Usage Statistics”. ClinCalc. Accesat în .