Săvinești, Neamț

În acest articol, vom explora în continuare subiectul Săvinești, Neamț, un subiect care a captat atenția cadrelor universitare, profesioniștilor și entuziaștilor deopotrivă în ultimii ani. De la apariția sa, Săvinești, Neamț a trezit un mare interes în diverse domenii, generând dezbateri și reflecții care au contribuit semnificativ la progresul cunoașterii în domenii precum știința, tehnologia, cultura și societatea în general. Pe parcursul acestor pagini, ne vom cufunda în lumea fascinantă a lui Săvinești, Neamț, analizând diferitele sale fațete, impactul și relevanța sa în contextul actual. De la origini până la posibilele sale evoluții viitoare, ne vom porni într-o călătorie de descoperire și înțelegere care ne va permite să apreciem importanța și potențialul Săvinești, Neamț în lumea contemporană.

Săvinești
—  sat și reședință de comună  —
Săvinești se află în România
Săvinești
Săvinești
Săvinești (România)
Localizare în România
Săvinești se află în Județul Neamț
Săvinești
Săvinești
Săvinești (Județul Neamț)
Localizare pe harta județului Neamț
Coordonate: 46°51′38″N 26°28′7″E ({{PAGENAME}}) / 46.86056°N 26.46861°E

Țară România
Județ Neamț
ComunăSăvinești

SIRUTA120833

Suprafață
 - Total20,2 km²
Altitudine287 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total5.048 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal617410

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Săvinești este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Neamț, Moldova, România. Amplasare: este situată in depresiunea Cracau-Bistrita, pe valea Bistritei; zona de luncă; se compune din satul Săvinești și satul Dumbrava Deal; distanța până la Piatra Neamț 12 km; 3 km oraș Roznov, 3 km Dumbrava Roșie;

Etimologie

După legende orale locale denumirea localității ar proveni de la un anume Savin și de la urmașii acestuia, fapt care însă nu este recunoscut documentar. Prima atestare documentară a localității este cea de la 6 ianuarie 1411 în care satul apare cu denumirea de Sobolești și apoi cea din 11 iulie 1428 în care este denumit Sobolea și care aparținea de Mănăstirea Bistrița. Prima menționare a actualei denumiri este de la 4 martie 1797, când domnitorul Alexandru Calimachi poruncește ispravnicilor de Neamț să cerceteze plângerea egumenului de la Mănăstirea Bistrița împotriva locuitorilor satului Săvinești.

NT Acest articol despre o localitate din județul Neamț este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.