Stat cruciat

Aspect mută în bara laterală ascunde Orientul Mijlociu şi statele cruciate în anul 1135.

Statele cruciate au fost o serie de entități feudale create de cruciații occidentali în Asia Mică și în Țara Sfântă (Israelul și Palestina antice și moderne). Puterile islamice din Orientul Mijlociu au reușit în cele din urmă să cucerească toate aceste state. Numele se mai referă de asemenea și la alte cuceriri teritoriale (unele mici și efemere) făcute de creștinii medievali în teritoriile musulmane.

Lupta cu islamul

În vreme ce Reconquista, (lupta de un secol pentru recucerirea Peninsulei Iberice de sub stăpânirea arabo-maură), corespunde criteriilor necesare pentru a fi considerată o cruciadă, principatele catolice rezultate în urma înfrângerii musulmanilor nu pot fi considerate state cruciate.

Termenul este rezervat de obicei pentru statele rezultate în urma cruciadelor din Țara Sfântă:

În Levant

Primele patru state cruciate au fost create în Levant imediat după succesul primei cruciade.

Cilicia Armenească exista cu mult timp înainte de organizarea primei cruciade, dar a primit statutul de regat de la Papa Inocențiu al III-lea, devenind parțial occidentalizat sub domnia dinastiei franceze Lusignan.

Ciprul

În timpul celei de-a treia cruciade, cruciații au pus bazele Regatului Ciprului. Richard I al Angliei a cucerit Ciprul în drumul lui spre Țara Sfântă. Insula a fost transformată în regat și a fost oferit în 1192 monarhului alungat din Ierusalim de musulmani, Guy de Lusignan. Acest regat a rezista până în 1489, când a fost vâdut Veneției. Mai târziu a fost oferit Ordinului Cavalerilor Templieri, dar ei nu l-au folosit niciodată ca avanpost al luptei creștine împotriva musulmanilor.

Imperiul Latin, statele sale vasale şi statele succesoare greceşti după împărţirea Imperiului Bizantin, prin anul 1204. Graniţele sunt trasate cu aproximaţie.

În Grecia

În timpul cruciadei a patra, Imperiul Bizantin a fost cucerit și divizat în patru state:

Salonicul și Imperiul Latin au fost recucerite de bizantini până în 1261. Descendenții cruciaților au continuat să conducă Atena și Moreea până în secolul al XV-lea, când statele lor au fost cucerite de Imperiul Otoman.

Micile fiefuri mediteraneene

Au mai existat câte entități feudale mici (statalitatea era o noțiune neclară în Europa feudală), înființate ca urmare a unor cruciade minore împotriva puterilor islamice, în Mediterana, printre care:

Cruciadele nordice

În regiunea Baltică, triburile indigene din evul mediu au refuzat la început cu îndărătnicie creștinismul. În 1193, Papa Celestin al III-lea a împuternicit două ordine religioase, Ordinul Livonian și Ordinul Teutonic, să invadeze și să subjuge triburile din Estonia, Lituania și Prusia Răsăriteană. Această perioadă de lupte este numită cruciadele nordice.

Vezi și

Bibliografie

de *Westermann, Großer Atlas zur Weltgeschichte