Acest articol va aborda subiectul Televiziune digitală, care a fost subiect de interes și dezbatere în diferite domenii. Televiziune digitală este un subiect care a generat mari așteptări și a stârnit curiozitatea experților și a fanilor deopotrivă. De-a lungul istoriei, Televiziune digitală a avut un impact semnificativ asupra diferitelor aspecte ale societății, iar relevanța sa continuă să fie subiect de studiu și cercetare astăzi. Printr-o analiză detaliată și exhaustivă, vor fi explorate diferite abordări și perspective asupra Televiziune digitală, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare asupra acestui subiect.
Televiziunea digitală (abreviat DTV, în engleză: digital television) este un sistem de telecomunicații prin care se emit și se recepționează imagini în mișcare și sunete prin intermediul semnalelor digitale, spre deosebire de semnale analogice folosite în sistemul de televiziune analog tradițional.
Tranziție terminată
Tranziție terminată LPTV
Tranziție în curs
Tranziție neîncepută
Tranziție fără neîncepută
Fără date
Începând cu anul 1990 a fost lansat pentru televiziune proiectul european DVB (Digital Video Broadcasting) în cadrul căruia au fost dezvoltate trei metode de transmisie: DVB-T, DVB-S și DVB-C.
Televiziunea digitală folosește metode de modulație digitală, prin care informația este compresată, necesitând televizoare care înglobează astfel de funcții, adaptoare externe care să convertească semnalul TV, sau plăci speciale care se pot insera în calculatoare.
În funcție de mediul de transmisie, există trei tipuri de transmisii TV digitale:
Televiziunea digitală are anumite avantaje față de televiziunea analogică:
Există și unele limitări ale televiziunii digitale, datorită faptului că tehnologia se află la începuturile sale:
Țările în care există televiziune digitală: statele UE, Rusia, Ucraina, Georgia, SUA, Japonia, Germania, China, Coreea de Sud și Uzbekistan.
Țările în care nu există televiziune digitală: Guyana, Turkmenistan, Tadjikistan, Pakistan, Libia, Sudan, Papua Noua Guinee, Somalia, Coreea de Nord, Republica Centrafricană, Sahara Occidentală, Maroc, Mauritania, Mali, Senegal, Sierra Leone, Liberia, Siria, Irak, Bangladesh, Bhutan și Iordania.
Marea Britanie în 1998 a devenit prima țară din Europa de Vest care a introdus televiziunea digitală.[2]
La 28 octombrie 2012 a avut loc o trecere completă (cu deconectarea transmițătorilor de semnal analogic) la televiziunea digitală terestră DVB-T2 din Anglia și Lituania.[3]
Sunt disponibile 26 de posturi TV din Moldova: 24 private (Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Jurnal TV, Euro TV, PRO TV Chișinău, Realitatea TV, Accent TV, Alt TV, Exclusiv TV, Vocea Basarabiei TV, Acasă în Moldova, TVC21, Bravo, National 4, TV8, TVR Moldova, СТС Mega, Familia Domashniy, RTR Moldova, NTV Moldova, REN Moldova și RU.TV Moldova) și 3 publice (TV Moldova 1, TV Moldova 2 и ТВ Гагаузия).