Toma Chiricuță

Astăzi, Toma Chiricuță continuă să fie un subiect de mare interes și relevanță în societate. Impactul său poate fi observat în diferite domenii, de la politică la cultura populară. În acest articol, ne vom adânci în lumea lui Toma Chiricuță și vom explora semnificația, evoluția și influența sa asupra vieții de zi cu zi. Printr-o analiză aprofundată, vom căuta să înțelegem mai bine rolul pe care Toma Chiricuță îl joacă în viața noastră și modul în care ne-a modelat percepțiile și acțiunile. De la origini până la tendințele actuale, Toma Chiricuță a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei și continuă să fie un subiect de dezbatere și reflecție astăzi.

Toma Chiricuță
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat1971 (83 de ani) Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox Modificați la Wikidata

Toma Chiricuță (n.  – d. 1971) a fost un preot român, cofondator (la 1 mai 1915) al societății literare „Academia bârlădeană”,[1] alături de George Tutoveanu și Tudor Pamfile.

Biografie

S-a născut în data de 6 iunie 1887, în localitatea Odaia, comuna Bursucani, județul Vaslui și este tatăl profesorului Ion Chiricuță. Urmează cursurile facultății de Litere si Filosofie, apoi studiază Teologia. Și-a completat studiile la Universitățile din Leipzig, Erlangen și Heidelberɡ.[2] Înainte de a deveni preot a activat la Botoșani ca profesor de limba germană, apoi ca pedagog și redactor.

Distincții

Note

  1. ^ Academia Barladeana | Oficial Website, www.academiabarladeana.ro 
  2. ^ Parintele Toma Chiricuta, www.crestinortodox.ro 
  3. ^ Decretul regal nr. 247 din 1 februarie 1943 privind conferiri de decorațiuni, publicat în Monitorul Oficial, anul CXI, nr. 34, Partea I, miercuri 10 februarie 1943, pp. 1163–1164.