Ural (râu)

În prezent, Ural (râu) a devenit un subiect de mare importanță și relevanță în societatea noastră. Impactul său acoperă diferite domenii, de la sănătate și tehnologie până la cultură și politică. Ural (râu) a trezit un mare interes în opinia publică și a generat dezbateri și reflecții asupra implicațiilor și consecințelor sale. În acest articol, vom analiza în profunzime diferitele dimensiuni ale Ural (râu) și influența sa asupra vieții noastre. De la origini și până la evoluția sa în timp, prin posibilele sale scenarii viitoare, ne vom adânci în această lume interesantă pentru a înțelege mai pe deplin importanța Ural (râu) în societatea contemporană.

Ural

Řeka mezi Atyrau a Oralem
Date geografice
EmisarMarea Caspică  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă2.429 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateKazahstan
Rusia  Modificați la Wikidata
AfluențiOr], Elek], Şyŋğyrlau], Sakmara], Şağan (Jaiyq alaby)], Tanalîk], Bolșoi Kizil], Sredneaia Gusiha], Grehovka], Alabaitalka], Gumbeika], Urleada], Birsea], Verhneaia Gusiha], Bolșaia Karaganka], Zingheika], Tarlau], Aksakalka], Tuzlukkol], Kinderlea], Urta-Burtea], Şoşka], Malaia Tustu], Bolșaia Urtazîmka], Kandîbulak], Baral], Burlea], Karabutak], Pismenka], Alimbet], Kialî-Burtea], Nijneaia Gusiha], Ianghelka], Karaelga], Bolșoi Kumak], Burlî], Burtea], Guberlea], Donguz], Elșanka], Karanelga], Kurgaș], Mecetka], Rjavcik], Terekla (Ural tarmağy)], Hudolaz], Elșan], Iamskaia], Greaznușka 1-ea], Mindeak], Soleanka], Karagaștî], Jalgîzagașsai], Kargalka], Berdeanka], malîi Kizil], Kirgildîsai], Koș], Ciiornaia], Konsu], Rubejka], Bîkovka], Embolat], Krestovka], Kamîș-Samarka], Zubocistka], Bolșaia Zubocistenka], Veazovka], Eltîșevka]  Modificați la Wikidata
Fluviul Ural

Uralul (în rusă Урал, transliterat: Ural, în kazahă Jaiîq, cu alfabetul chirilic: Жайық, denumirea anterioară în rusă: Яик/Jaik, până la Revolta lui Pugaciov) este un fluviu euro-asiatic, ceea ce înseamnă că este la granița dintre continentele Europa și Asia, având lungimea de 2.428 km, cu un bazin hidrografic de 244.280 km². Afluenții cei mai importanți sunt Sakmara (760 km) și Ilek, care se varsă la Orenburg în fluviul Ural.

Cursul fluviului

Fluviul își are obârșia în Munții Ural la circa 150 km de Magnitogorsk, având un curs între două lanțuri muntoase în direcția nord sud, prin lacul de acumulare Iriklinskiy spre Orsk. În apropiere de Orsk face o curbură de 90°, cunoscută sub numele de Curbura Uralului, schimbând cursul spre vest (Orenburg), iar după ce a traversat stepa kazahă (adică, în Kazahstan), curge spre sud (acolo fiind navigabil); pe urmă, traversează depresiunea caspică. La circa 500 km distanță (în linie aeriană) de Oral se varsă, în regiunea Kazahstanului de vest, la Atîrau (rus. Guriev cu 146.400 locuitori), printr-o deltă mlăștinoasă cu mai multe ramuri, în Marea Caspică.

Regiune de graniță

Fluviul Ural, împreună cu Munții Ural, definește în prezent granița dintre continentul european și cel asiatic.

Localități situate pe râul Ural