Varză à la Cluj

În acest articol, vom explora subiectul Varză à la Cluj dintr-o perspectivă largă și multidisciplinară. Varză à la Cluj este un subiect care a stârnit interes și dezbatere în diverse domenii ale societății, de la politică la cultura populară. De-a lungul istoriei, Varză à la Cluj a jucat un rol crucial în modelarea realității noastre sociale, economice și culturale. Prin această analiză, vom căuta să înțelegem complexitățile și dimensiunile Varză à la Cluj, precum și impactul acestuia asupra vieții noastre. De la origini până la relevanța sa actuală, acest articol va aprofunda diferitele fațete ale Varză à la Cluj și modul în care a modelat lumea în care locuim.

Varză à la Cluj

Varză à la Cluj
Origine
Țara de origineRomânia, Ungaria
Informații
Felulmâncare de varză
Temperatura de servirecald
Ingredient principalvarză acră sau dulce, carne tocată
Alte ingredienteceapă, orez, smântână, condimente

Varza à la Cluj sau varza de Cluj (în maghiară Kolozsvári káposzta) este un fel principal de mâncare preparat cu varză, carne tocată și orez.[1] Rețeta datează cel puțin din secolul al XVII-lea și este specifică Clujului.[2][3] Varza à la Cluj mai este numită și varză în straturi sau sarmale împrăștiate.[4]

Origine

Originară din Cluj, rețeta a fost tipărită, pentru prima dată, într-o carte de bucate în anul 1695.[5][6][7] Cartea de bucate a fost scrisă de Sofia Tofeus (în maghiară Zsofia Dobos), fiica cea mică a episcopului reformat al Transilvaniei, publicată inițial în limba maghiară, republicată în cel puțin 19 ediții până în secolul al XX-lea și tradusă în limba română sub numele de Cărticica meseriei de bucătar în secolul al XXI-lea.[6][7][8]

Mod de preparare

Ingredientele de bază ale rețetei moderne sunt varza, dulce sau acră, carnea tocată de porc și orezul.[1][9] Rețeta originală nu solicita în mod explicit folosirea cărnii de porc, ci menționa că poate fi folosită orice carne este la îndemână, vită, pui, porc sau găscă, asezonată cu sare și piper și combinată cu ghimbir tocat.[1][2] În varianta modernă, ghimbirul a fost înlocuit cu o altă plantă aromatică, ceapa, și a fost introdus un nou ingredient, sucul de roșii.[4][9] Și varianta originală și cea modernă indică folosirea condimentelor specifice bucătăriei transilvănene: boia, cimbru și chimen.[9]

Servire

Varza à la Cluj poate fi servită simplă, dar adesea se mănâncă alături de mămăligă, ardei iute și acoperită cu smântână.[1][9]

Note

  1. ^ a b c d „Varză a la Cluj | Traditional Casserole From Cluj-Napoca | TasteAtlas”. www.tasteatlas.com. Accesat în . 
  2. ^ a b „Cum se gătea „varza à la Cluj" în anul 1695 și care erau cele mai populare mâncăruri din acele vremuri”. adevarul.ro. Accesat în . 
  3. ^ „RAPORT DE ȚARĂ. Vedete în bucătăria clujeană: Varza à la Cluj și vargabeles”. Digi24. . 
  4. ^ a b „Varza a la Cluj reteta de familie”. Savori Urbane. . Accesat în . 
  5. ^ „Povești despre Cluj 6.3.: cu Lukács József, despre gastronomia istorică a Transilvaniei”. adevarul.ro. Accesat în . 
  6. ^ a b „Povești despre Cluj 6.3.: cu Lukács József, despre gastronomia istorică a Transilvaniei”. adevarul.ro. Accesat în . 
  7. ^ a b „Cine a scris prima carte de bucate tipărită pe teritoriul actual al României”. Gastroart. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României de azi a fost tradusă după 324 de ani. Cum găteau bucătarii din secolul al XVII-lea Varza à la Cluj”. adevarul.ro. Accesat în . 
  9. ^ a b c d „Varza à la Cluj, produsul 100% românesc bun de înlocuit sarmalele. Secretul așezării ingredientelor în straturi”. adevarul.ro. Accesat în .