În lumea modernă, Orez a devenit un subiect de interes din ce în ce mai mare pentru un spectru larg de oameni. De la experți în domeniu până la cei care știu puține despre subiect, Orez a captat atenția tuturor. Odată cu evoluția rapidă a tehnologiei și a societății, Orez a devenit relevantă în diferite aspecte ale vieții de zi cu zi. În acest articol, vom explora în profunzime complexitățile și dimensiunile Orez, analizând impactul acestuia în diferite domenii și oferind o imagine de ansamblu cuprinzătoare a acestei probleme intrigante.
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Orez | |
![]() | |
Modifică date / text ![]() |
Orezul este o plantă din familia gramineelor, cu tulpina dreaptă, cu frunze liniare alungite și cu spice mici, cultivată în terenuri umede. Provine din Asia răsăriteană.
Orezul are două forme sălbatice: Oryza rufipogon (plantă anuală, orezul sălbatic clasic) și Oryza nivara (plantă perenă). Ambele se pot încrucișa împreună la fel și cu orezul cultivat, de aceea unii cercetători sunt de părere să fie tratate ca aceeași specie.
Orezul sălbatic este întâlnit numai în regiunile tropice și subtropice umede din Asia: Burma, Thailanda, Laos și sudul Chinei (Valea Yangtse), de asemenea în Coreea de Sud, orezul cu spicul lung sau scurt. Cultivarea orezului se poate aminti din perioada neolitică, se presupune că în Valea "Celui mai lung fluviu din Asia", Yangtse ( 6.300 km ), a fost cultivat și Oryza japonica.
Așa numitul orez sălbatic, Zizánia aquática, nu aparține familiei Oryza.
Alte tipuri de orez care se găsesc în lume: