În articolul de astăzi vom vorbi despre Vecinătate (matematică). Vecinătate (matematică) este un subiect care a captat atenția multora în ultimii ani și este important să înțelegem implicațiile și repercusiunile acestuia. De la impactul său asupra societății până la influența asupra culturii populare, Vecinătate (matematică) s-a dovedit a fi un subiect de interes și relevanță pentru o gamă largă de oameni. Pe parcursul acestui articol, vom explora diferite aspecte ale Vecinătate (matematică) și vom discuta despre importanța sa în lumea de astăzi. Sperăm că acest articol vă oferă o înțelegere mai completă a Vecinătate (matematică) și a efectelor sale în realitatea noastră.
În topologie, noțiunea de vecinătate este esențială în studiul spațiilor topologice. Conceptul este strâns legat de noțiunea de mulțime deschisă și de interior al unei mulțimi. Pentru un element al unei mulțimi numerice (număr) vecinătatea acelui element (punct) e un interval centrat în jurul respectivului element (punct).
Dacă este un spațiu topologic și este un punct al , o vecinătate a lui este o mulțime , care include cel puțin o mulțime deschisă conținând ,
Aceasta este echivalent și cu fiind situat în interiorul lui .
Se poate remarca faptul că nu trebuie neapărat să fie o mulțime deschisă.
O mulțime care este o vecinătate a oricăruia din punctele sale este o mulțime deschisă deoarece poate fi exprimată de mulțimi deschise conținând toate punctele sale.
Dacă S este o submulțime a lui X atunci o vecinătate a lui S este o mulțime V care include o mulțime deschisă U care la rându-i să includă pe S. Rezultă că V este o vecinătate a lui S dacă și numai dacă este o vecinătate a tuturor punctelor din S. Mai departe, rezultă că V este o vecinătate a lui S dacă și numai dacă S este o submulțime a interiorului lui V.
Într-un spațiu metric M = (X, d), o mulțime V este o vecinătate a unui punct p dacă există o bilă de centru p și rază r, astfel încât:
este conținută în V.
V este numită vecinătate uniformă a lui S dacă există un număr pozitiv r astfel că pentru orice p din S:
este conținută în V.
Considerând mulțimea numerelor reale R pe care se definește metrica euclidiană și o submulțime V definită ca:
atunci V este o vecinătate a mulțimii N a numerelor naturale, dar nu este o vecinătate uniformă a acestei mulțimi.