Vulpe roșie

Acest articol va aborda subiectul Vulpe roșie, care a fost subiect de interes și dezbatere în diverse domenii. Vulpe roșie a stârnit interesul experților și entuziaștilor care doresc să înțeleagă impactul său asupra societății actuale. De-a lungul istoriei, Vulpe roșie a jucat un rol fundamental în diferite contexte, iar influența sa rămâne actuală și astăzi. De la origini și până la evoluție, Vulpe roșie a marcat un înainte și un după în dezvoltarea diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi. Acest articol va explora diverse perspective și abordări care vor permite cititorului să se adâncească în lumea fascinantă a Vulpe roșie.

Vulpe roșie
Fosilă: Pleistocen mijlociu—prezent
V. v. crucigera, British Wildlife Centre, Surrey
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Canidae
Trib: Vulpini
Gen: Vulpes
Specie: V. vulpes
Nume binomial
Vulpes vulpes
(Linnaeus, 1758)[2]
Subspecii

vezi textul

Răspândire (verde - nativ, violet - introdusă, orange - prezență nesigură)
Sinonime

Canis vulpes Linnaeus, 1758

Vulpea roșie[3] (Vulpes vulpes) este cea mai mare specie din genul Vulpes și cel mai răspândit membru al ordinului Carnivora, putând fi întâlnită în toată emisfera nordică de la Cercul Arctic până în Africa de Nord, America Centrală și Asia. Arealul de răspândire a speciei a crescut odată cu expansiunea oamenilor în timp, fiind introdusă în Australia, unde acum este considerată dăunătoare populației de mamifere și păsări native. Datorită acestor factori, specia este clasificată cu risc scăzut de dispariție (Least Concern) de către IUCN.[1] Mai mult, Vulpes vulpes este inclusă în lista „cele mai rele 100 de specii invazive din lume”.[4]

Subspecii

Vulpea cu cruce Vulpea de mesteacăn Vulpea cărbunăreasă

Referințe

  1. ^ a b Macdonald, D.W.; Reynolds, J.C. (2008). 'Vulpes vulpes'. În: IUCN 2008. Lista roșie a speciiilor periclitate IUCN. Descărcat pe 20 September 2013. Database entry includes justification for why this species is of least concern
  2. ^ Linnæus, Carl (). Systema naturæ per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I (în Latin) (ed. 10). Holmiæ (Stockholm): Laurentius Salvius. p. 40. 
  3. ^ Bogoescu, Constantin; Dabija, Alexandru; Sanielevici, Emil (). Atlas zoologic. Editura Didactică și Pedagogică, București. p. 198. 
  4. ^ „100 of the World's Worst Invasive Alien Species”. Invasive Species Specialist Group. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie

Legături externe