Tema lui Wikipedia:Fără atacuri personale este una care a captat atenția unor indivizi din diverse medii și interese. Multă vreme, Wikipedia:Fără atacuri personale a fost obiect de studiu, dezbatere și reflecție. Relevanța și semnificația sa i-au permis să devină un punct de întâlnire pentru diferite perspective și abordări. În acest articol, vom explora în profunzime și în detaliu numeroasele fațete ale Wikipedia:Fără atacuri personale, cu intenția de a oferi o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare asupra acestui subiect. Prin analiza riguroasă și prezentarea unor dovezi substanțiale, căutăm să contribuim la înțelegerea și aprecierea Wikipedia:Fără atacuri personale.
![]() |
Această pagină reflectă o politică oficială a proiectului Wikipedia în limba română. Ea este considerată ca fiind un standard larg acceptat, pe care editorii Wikipedia trebuie să-l urmeze. Când editați această pagină, asigurați-vă că modificarea dumneavoastră reflectă consensul. Dacă sunteți în dubiu, inițiați o discuție. |
Nu atacați și nu jigniți redactorii Wikipedia nicăieri pe acest site. Faceți comentarii pe baza conținutului, nu a redactorului. Atacurile la persoană nu ajută niciodată la demonstrarea unui punct de vedere; din contră, ele fac rău Wikipediei și îngreunează activitatea utilizatorilor de a crea o enciclopedie de calitate.
Țineți minte că disputele de pe paginile de discuții sunt accesibile oricărei persoane care are acces la internet. Modalitatea în care dumneavoastră vă purtați se reflectă asupra Wikipediei și asupra dumneavoastră înșivă.
Mulți wikipediști au obiceiul de a șterge atacurile personale în momentul în care le întâlnesc, și, cu toate că nu este o politică Wikipedia, această acțiune este deseori considerată ca fiind o reacție firească în cazul atacurilor la persoană. Accesul utilizatorilor la editarea paginilor poate fi ridicat în cazul manifestării unor atacuri repetate la adresa redactorilor.
Se poate întâmpla ca diferiți redactori să nu ajungă la un acord în ceea ce privește conținutul unui articol. Membrii unor tabere cu puncte de vedere opuse pot și sunt încurajați să își exprime punctul de vedere într-o manieră civilizată și rezonabilă, iar sintetizarea acestor puncte de vedere într-un singur articol creează un articol mai bun, cu un punct de vedere neutru. Țineți minte și acceptați faptul că toți facem parte din aceeași comunitate, toți suntem wikipediști.
Iată aici o listă incompletă de exprimări care intră în categoria de atac la persoană:
Atacurile la persoană nu ajută niciodată la rezolvarea unei dispute. Încercați în schimb următoarele:
Cu toate că această politică nu interzice criticile la adresa conținutului, există limite și în această privință: încadrați-vă în limitele bunului simț și nu formulați, nici măcar cu sens eufemistic, critici atât de grave încât să poată păta persoana care a adus contribuțiile respective. Exemple:
Dacă sunteți ținta unui atac personal, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să contactați atacatorul și, într-o manieră civilizată, să îl rugați să se oprească, indicându-i această pagină (dacă nu cunoaște politica oficială) sau reamintindu-i-o (dacă a uitat-o). Dacă atacurile la persoană continuă, vă rugăm să anunțați acest lucru la Wikipedia:Reclamații sau să contactați un administrator care va decide acțiunile necesare.
Este responsabilitatea dumneavoastră să creați și să mențineți un spirit pozitiv al comunității Wikipedia. Atacurile personale la adresa oricărui utilizator, indiferent de comportamentul acestuia în trecut, sunt contrare acestui spirit.