Aleksandar Mitrović

Aspect mută în bara laterală ascunde
Aleksandar Mitrović
Informații generale
Data nașterii 16 septembrie 1994 (29 de ani)
Locul nașterii Semendria, Republica Serbia, Serbia
Înălțime 189 cm
Greutate 83 kg
Post atacant
Informații despre echipă
Echipa actuală  Al-Hilal
Număr 9 Modificați la Wikidata
Cluburi de seniori* Modificați la Wikidata
Ani Club Ap (G)
2011-2012  FK Teleoptik⁠(d) 25 (7)
2012-2013  Partizan 28 (13)
2013-2015  Anderlecht 69 (36)
2015-2018  Newcastle 65 (14)
2018 Fulham 17 (12)
2018-2023  Fulham 173 (97)
2023-  Al-Hilal 28 (28)
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
2011-2013  Serbia U19 13 (5)
2013-2014  Serbia U21 8 (6)
2013-  Serbia 89 (57)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Aleksandar Mitrović (în sârbă Александар Митровић, pronunțat  ; n. 16 septembrie 1994, Semendria, Republica Serbia, Serbia) este un fotbalist , care joacă pe post de atacant la Al-Hilal în Liga Profesionistă din Arabia Saudită. Pe plan internațional, are prezențe la națională pentru Serbia U19⁠(d), Serbia U21⁠(d) și Serbia.

Un produs al academiei de tineret a Partizanului, a devenit fotbalist profesionist după un împrumut de la Teleoptik și a devenit titularul lui Partizan în primul său sezon, câștigând Superliga Serbiei. La vârsta de 18 ani, Mitrović a fost numit printre primii zece cei mai talentați jucători sub vârsta de 19 ani în Europa si pe la echipa scolii, într-un clasament făcut de reporterii UEFA. A fost transferat de Anderlecht pentru cinci milioane de euro, și a marcat 44 de goluri în 90 de jocuri în toate competițiile în două sezoane. El a câștigat Prima Ligă Belgiană în primul sezon la club și a fost cel mai bun marcator al ligii în al doilea sezonu. În 2015 a fost transferat de Newcastle United pentru 13 milioane de lire sterline. În 2018, el a fost împrumutat la Fulham și a fost cumpărat definitiv după ce a ajutat echipa să promoveze în Premier League.

Mitrović a ajutat Serbia să câștige campionatul european sub 19 în 2013, fiind votat cel mai bun jucător al turneului. Începând cu acel an a jucat la naționala mare, strângând peste 40 de selecții și reprezentând țara la Campionatul Mondial din 2018.

Cariera pe echipe

Primii ani

Născut în Smederevo, Mitrović a ajuns la Partizan și a trecut prin sistemul de tineret al clubului. Înainte de a fi promovat în prima echipă, el și-a făcut debutul său la seniori la echipa Teleoptik în sezonul 2011-2012, marcând șapte goluri în 25 de meciuri de campionat.

Partizan

La 27 iunie 2012, Mitrović a semnat primul contract de jucător profesionist cu Partizan, pe o perioadă de patru ani. El și-a făcut debutul oficial pentru club într-un meci de calificare în Liga Campionilor împotriva echipei malteze Valletta, marcând un gol la nouă minute după ce a intrat pe teren. Pe 23 august 2012, Mitrović a înscris un gol cu capul împotriva lui Tromsø în play-offul Ligii Europei. Trei zile mai tarziu, a marcat primul gol în campionat într-un meci de acasă împotriva lui Jagodina. Pe 17 noiembrie 2012, Mitrović a marcat primul gol din primul său etern derby, pe care Partizan l-a pierdut în cele din urmă cu 3-2. Cinci zile mai târziu, el a marcat de asemenea, într-un egal scor 1-1 cu echipa azeră Neftchi Baku din grupele Europa League. Până la sfârșitul sezonului său de debut, Mitrović a fost cel mai bun marcator al lui Partizan în toate competițiile cu 15 goluri în 36 de apariții, deși a fost unul dintre cei mai tineri jucători ai echipei. Datorită performanțelor sale, el și-a câștigat un loc în Echipa Sezonului în Jelen SuperLiga. În plus, portalul sportiv sârb Mozzart Sport l-aclasat pe Mitrović pe locul al treilea în topul celor mai buni 25 de jucători din campionat pentru acel sezon.

Anderlecht

Mitrović jucând pentru Anderlecht în 2014

La 12 august 2013, după multe speculații, a fost anunțat că Mitrović a fost vândut la Anderlecht și că se va alătura clubului belgian la 30 august, la cererea jucătorului și a familiei sale. Suma de transfer a fost de 5 milioane de euro. Pe 1 septembrie, Mitrović a oferit două pase de gol la debutul său pentru club după ce a intrat la începutul celei de-a doua reprize într-un meci de campionat împotriva lui Zulte Waregem.  

Pe 10 decembrie 2013, în ultima rundă a Ligii Campionilor, grupa C împotriva lui Olympiacos, Mitrović l-a înlocuit pe portarul Silvio Proto, care a fost eliminat, dar nu a reușit să apere penaltiul executat de Alejandro Domínguez.

Mitrović și-a încheiat sezonul de debut în Belgia cu 16 goluri în campionat, în timp ce Anderlecht a câștigat cel de-al treizeci și treilea titlu.

Mitrović a început sezonul 2014-2015 marcând în înfrângerea cu 2-1 din Supercupă a lui Anderlecht cu KSC Lokeren. La 5 noiembrie 2014 a marcat un gol în minutul 90 al remizei cu Arsenal din Liga Campionilor, marcând revenirea lui Anderlecht de la 3-0 la 3-3. În total a marcat 20 de goluri în Pro League, fiind cel mai bun marcator al competiției și 28 de goluri în toate competițiile. La 22 martie 2015, a înscris singurul gol al echipei în finala Cupei Belgiei, pierdută cu 2-1 în fața lui Club Brugge KV din Bruxelles.

Newcastle United

Mitrović pregătindu-se pentru debutul său în Newcastle United în 2015

La 21 iulie 2015, Mitrović a semnat cu Newcastle United un contract pe cinci ani pentru o suma de transfer de 13 milioane de lire sterline, spunând că speră să joace ca legenda clubului Alan Shearer. El a debutat pe 9 august, când Newcastle a început sezonul cu o remiză, scor 2-2 împotriva lui Southampton la St James 'Park, jucând în ultimele 15 minute în locul lui Papiss Cissé. El a fost avertizat după 22 de secunde de la intrarea pe teren în meciul său de debut pentru un fault la Matt Targett. Douăzeci de zile mai târziu, a fost eliminat în minutul 15 în înfrângerea de acasă, scor 0-1 cu Arsenal pentru un fault la Francis Coquelin.

Mitrović a marcat primul său gol pentru Newcastle pe 3 octombrie, acasă la Manchester City, deschizând scorul într-o înfrângere scor 6-1. La 20 martie 2016, el a egalat cu capul ducând meciul cu Sunderland la scorul de 1-1 în derby-ul Tyne-Wear. Mitrović a fost avertizat din cauză că și-a scos tricoul, iar un fan care a intrat pe teren pentru a sărbători cu el a primit un ordin de interdicție pe stadioane.

Pe 2 aprilie, Mitrović a înscris două goluri, unul dintr-un penalty, într-o înfrângere cu 3-2 suferită în fața lui Norwich City. În ultima zi a sezonului, și cu Newcastle United deja retrogradată, Mitrović a marcat al doilea gol într-o victorie cu 5-1 cu echipa de pe locul al treilea, Tottenham Hotspur, fiind eliminat pentru un fault la Kyle Walker. A devenit al șaselea jucător din istoria Premier League, care a înscris un gol, a dat o pasă de gol și a fost eliminat în același meci.

După ce a fost suspendat pentru primele patru meciuri ale sezonului ca pedeapsă pentru acea eliminare, Mitrović și-a făcut debutul în noul sezon în Cupa Angliei împotriva lui Cheltenham pe 23 august, dar a ieșit de pe teren după ce s-a ales cu un traumatism cranian în prima repriză. Ca urmare, Mitrović a trebuit să aștepte până la 13 septembrie pentru a-și face debutul în campionat, marcând primul gol al sezonului 2016-2017 cu Queens Park Rangers, acesta fiind al cincilea gol într-o victorie cu 6-0. La 25 octombrie, a marcat o dublă și a dat o pasă de gol într-o victorie de 6-0 cu Preston North End, în timp ce Magpies avansa în sferturile de finală ale Cupei EFL. În acel weekend, Mitrović a fost pentru prima dată titular după meciul jucat pe Deepdale, iar împotriva aceluiași adversar, Mitrović a marcat din nou o dublă într-o victorie cu 2-1. În ciuda faptului că a jucat mai puțin după aducerea lui Dwight Gayle la echipă, Mitrović a rămas optimist, declarând „poate că în sezonul trecut am jucat mai mult, dar suntem într-o formă bună”, deoarece Newcastle a ajuns în partea superioară a clasamentului la 18 octombrie.

La 7 ianuarie 2017, Mitrović a început meciul din cel de-al treilea tur al Cupei Angliei împotriva lui Birmingham City din postura de titular, dar s-a accidentat la faza marcării primului gol de către echipa sa prin Daryl Murphy. Pe 11 februarie, Mitrović a marcat singurul gol într-o victorie asupra lui Wolverhampton Wanderers. Cu toate acestea, el a fost înlocuit la pauză ca măsură de precauție, pentru că avea deja un cartonaș galben și ar fi putut să-l ia și pe-al doilea în urma unui fault făcut asupra lui Carl Ikeme.

La 30 august 2017, a fost suspendat pentru trei meciuri, după ce l-a lovit cu cotul pe Manuel Lanzini de la West Ham, gest care a fost surprins de camerele de televiziune. Pe 21 octombrie, Mitrović a jucat din nou într-o victorie cu 1-0 în fața lui Crystal Palace, după ce a fost lăsat în afara lotului pentru încă două meciuri după suspendarea sa. A intrat în minutul 78 în locul lui Joselu, dar a gafat la prima atingere de balon, Ruben Loftus-Cheek de la Palace reușind să-l deposedeze și fiind foarte aproape să preia conducerea pentru oaspeți. La mijlocul lui decembrie, Mitrović a suferit o accidentare la spate ceea l-a făcut indisponibil pentru restul lunii și în ianuarie. Spre sfârșitul lunii decembrie, Mitrović a declarat în cotidianul sportiv sârbesc Žurnal că se așteaptă să părăsească clubul în fereastra de transfer din ianuarie „pentru a găsi cea mai bună soluție pentru cariera mea”.

Fulham

La 1 februarie 2018, Mitrović s-a alăturat clubului din a doua ligă engleză Fulham, unde a fost împrumutat până la sfârșitul sezonului. Până în ultima zi de transferuri, Mitrović a fost dorit de Bordeaux și de fostul său club Anderlecht, dar după o discuție pe despre Snapchat cu antrenorul Slaviša Jokanović, a decis să o aleagă pe Fulham. Pe 3 februarie, Mitrović și-a făcut debutul pentru clubul de pe West London într-o victorie scor 2-0 asupra echipei Nottingham Forest și a fost aproape să marcheze, dar lovitura cu capul a fost respinsă de Joe Worrall. La 21 februarie, Mitrović a înscris primul gol pentru echipă într-un meci încheiat la egalitate, scor 1-1 cu Bristol City, începând să-și intre în formă și marcând șase goluri în patru meciuri. În cele șase meciuri jucate de Fulham în luna aprilie, Mitrović a marcat de cinci ori, printre care golurile câștigătoare împotriva lui Sheffield Wednesday și Sunderland. Datorită formei sale bune arătate în martie și aprilie, a fost numit jucătorul lunii în campionat pentru ambele luni.

Mitrović a terminat sezonul cu douăsprezece goluri, patru în spatele golgheterului Ryan Sessegnon, Fulham ratând la promovarea automată în ultima zi, pierzând cu 3-1 în fața lui Birmingham City; primul lor meci pierdut în retur. Golul marcat împotriva lui Sunderland se va dovedi a fi ultimul din perioada cât a fost împrumutat, deoarece el nu a înscris în play-off, dar a jucat în finala play-offului, în care Fullham a învins-o pe Aston Villa cu 1-0.

La 30 iulie, Mitrović a fost transferat definitiv de Fulham pentru o sumă inițială de transfer de 22 de milioane de lire sterline, putând crește la 27 de milioane de lire sterline cu tot cu bonusuri. El a semnat un contract pe cinci ani până în iunie 2023. Pe 18 august a marcat golul egalizator într-o partidă pierdută cu 3-1 în fața lui Tottenham Hotspur, cu o lovitură de cap în urma centrării joase expediate de Sessegnon. Mitrović a înscris trei goluri în următoarele două meciuri ale lui Fulham împotriva lui Burnley și a lui Brighton & Hove Albion, deși în meciul cu Brighton a comis un henț care a dus la o acordarea unei lovituri de la 11 metri, transformată de Glenn Murray. La 24 noiembrie și primul meci al lui Claudio Ranieri, Mitrović a marcat o dublă în victoria 3-2 cu Southampton, terminând un șir de șase meciuri fără goluri.

Cariera internațională

Tineret

Cu patru goluri, Mitrović a fost cel mai bun marcator al echipei naționale Serbiei sub 19 în campania lor de calificare reușită pentru Campionatul European sub 19 ani din 2012. În data de 3 iulie 2012, în ziua de deschidere a turneului final, a fost eliminat în timpul unui meci împotriva Franței U19, ceea ce a dus la ratarea întregii competiției din cauza suspendării. Pe 26 martie 2013, Mitrović a marcat două goluri într-un amical pentru echipa U21 din Serbia împotriva Bulgariei U21.

Mitrović a fost convocat de antrenorul echipei U19 din Serbia, Ljubinko Drulović, pentru două meciuri de calificare pentru campionatul european sub 19 ani al UEFA, care a avut loc după debutul său la naționala mare împotriva Belgiei. Mitrović a făcut parte și din echipa care a făcut deplasarea în Lituania pentru turneul final, unde a fost unul dintre jucătorii-cheie ai echipei U19 din Serbia, care a câștigat pentru prima dată competiția în istoria fotbalului sârb. El a contribuit prin înscrierea unui gol și a oferit două pase decisive în timpul competiție (inclusiv una în meciul din finală împotriva Franței U19.) De asemenea, Mitrović a fost numit Jucătorul de aur al turneului pentru performanțele sale.

Senior

Mitrović (dreapta) jucând pentru Serbia la Campionatul Mondial din 2018

Mitrović a fost convocat pentru prima dată la echipa națională a Serbiei de antrenorul Siniša Mihajlović pentru meciul de calificare la Campionatul din 2014 împotriva Belgiei. A jucat 69 de minute la debutul său pe 7 iunie 2013 și a primit un cartonaș galben după ce l-a călcat pe picior pe Axel Witsel, înainte de a fi înlocuit cu Marko Šćepović. Pe 6 septembrie, Mitrović a marcat primul său gol pentru naționala mare într-o remiză scor 1-1 împotriva Croației într-un alt meci de calificare la Campionatul Mondial. Doi ani și o zi mai târziu, a marcat următorul gol la națională, într-o înfrângere scor 2-1 suferită într-un amical cu Franța, la Nouveau Stade de Bordeaux, cel de-al 100-lea meci al Serbiei ca națiune independentă.

În calificările pentru Campionatul Mondial din 2018, Mitrović a înscris trei goluri în două meciuri. La 9 octombrie 2016, a marcat o dublă într-o victorie cu 3-2 împotriva Austriei iar pe 12 noiembrie a marcat cu Țara Galilor într-un meci scor 1-1. El a continuat forma bună în 2017, cu goluri împotriva Georgiei, Țara Galilor, și Moldova, trecând în fața coechipierului Dušan Tadić ca golgeterul grupei.

În mai 2018, a fost numit în lotul lărgit al Serbiei pentru Campionatul Mondială din 2018 din Rusia iar pe 1 iunie a fost inclus în lotul definitiv. Înainte de turneu, Mitrović a marcat un hat-trick într-o victorie de 5-1 cu Bolivia. La 22 iunie, a marcat primul gol al meciului pierdut cu 2-1 în fața Elveției. El a fost, de asemenea, implicat într-o fază în care a cerut penalty în urma intervenției apărătorilor elvețieni Stephan Lichtsteiner și Fabian Schär care l-au doborât în careu, dar arbitrul Felix Brych nu a dat nimic. A jucat în toate cele trei meciuri din grupă.

Mai târziu în acel an, la 11 octombrie, a marcat în victoria obținută în Liga Națiunilor cu 2-0 asupra țării vecine Muntenegru în primul meci dintre cele două țări de la divizarea lor în 2006. În următoarea lună împotriva aceluiași adversar, a avut ocazia de a marca o dublă, dar a ratat un penalty, încercând o lovitură de tip panenka (coincidență făcând ca meciul să se desfășoare pe același stadion pe care Antonín Panenka a marcat din penalty pentru Cehoslovacia în finala UEFA Euro 1976).

Viața personală

Mitrović are doi copii cu partenera sa, Kristina Janjić. El este un susținător al Partizanului și al lui Newcastle.

Statistici privind cariera

Club

Din 12 mai 2019 Meciuri după goluri și club, sezon și competiție
Club Sezon Campionat Cupă națională Cupa Ligii Europa Altele Total
Divizie Meciuri Goluri Meciuri Goluri Meciuri Goluri Meciuri Goluri Meciuri Goluri Meciuri Goluri
Teleoptik 2011–2012 A Doua Ligă Sârbă 25 7 1 0 26 7
Partizan 2012–2013 Superliga Serbiei 25 10 2 2 9 3 36 15
2013–2014 Superliga Serbiei 3 3 3 0 6 3
Total 28 13 2 2 12 3 42 18
Anderlecht 2013–2014 Prima Ligă Belgiană 32 16 1 0 6 0 0 0 39 16
2014–2015 Prima Ligă Belgiană 37 20 6 4 7 3 1 1 51 28
Total 69 36 7 4 13 3 1 1 90 44
Newcastle United 2015–2016 Premier League 34 9 1 0 1 0 36 9
2016–2017 Championship 25 4 2 0 2 2 29 6
2017–2018 Premier League 6 1 0 0 1 1 7 2
Total 65 14 3 0 4 3 72 17
Fulham (împrumut) 2017–2018 Championship 17 12 3 0 20 12
Fulham 2018–2019 Premier League 37 11 1 0 1 0 39 11
Total 54 23 1 0 1 0 3 0 59 23
Total carieră 241 93 14 6 5 3 25 6 4 1 289 109
  1. ^ Include Cupa Serbiei, Cupa Belgiei, Cupa FA
  2. ^ Include Cupa Ligii/Cupa EFL

Internațional

Din 25 martie 2019 Meciuri și goluri după an
Națională An Meciuri Goluri
Serbia
2013 3 1
2014 7 0
2015 8 1
2016 8 5
2017 7 4
2018 13 12
2019 1 0
Total 47 23

Goluri internaționale

Din 25 martie 2019. Secțiunea scor indică scorul după fiecare gol al lui Mitrović. Goluri internaționale după dată, stadion, selecție, adversar, scor, rezultat și competiție
Nr. Dată Stadion Selecție Adversar Scor Rezultat Competiție
1 6 septembrie 2013 Stadionul Steaua Roșie, Belgrad, Serbia 3  Croația 1–1 1–1 Calificările pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2014
2 7 septembrie 2015 Nouveau Stade de Bordeaux, Bordeaux, Franța 15  Franța 1–2 1–2 Amical
3 25 mai 2016 Stadionul Užice City, Užice, Serbia 20  Cipru 1–0 2–1
4 5 iunie 2016 Stade Louis II, Fontvieille, Monaco 22  Rusia 1–1 1–1
5 9 octombrie 2016 Stadionul Steaua Roșie, Belgrad, Serbia 24  Austria 1–0 3–2 Calificările pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2018
6 2–1
7 12 noiembrie 2016 Stadionul Cardiff City, Cardiff, Țara Galilor 25  Țara Galilor 1–1 1–1
8 24 martie 2017 Boris Paichadze Dinamo Arena, Tbilisi, Georgia 27  Georgia 2–1 3–1
9 11 iunie 2017 Stadionul Steaua Roșie, Belgrad, Serbia 28  Țara Galilor 1–1 1–1
10 2 septembrie 2017 Stadionul Partizan, Belgrad, Serbia 29  Republica Moldova 3–0 3–0
11 10 noiembrie 2017 Stadionul Tianhe, Guangzhou, China 33  China 2–0 2–0 Amical
12 27 martie 2018 Stadionul The Hive, Londra, Anglia 35  Nigeria 1–0 2–0
13 2–0
14 9 iunie 2018 StadionulLiebenauer, Graz, Austria 37  Bolivia 1–0 5–1
15 3–0
16 5–1
17 22 iunie 2018 Stadionul Kaliningrad, Kaliningrad, Rusia 39   Elveția 1–0 1–2 Calificările pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2018
18 10 septembrie 2018 Stadionul Partizan, Belgrad, Serbia 42  România 1–0 2–2 Liga Națiunilor 2018–2019 grupa C
19 2–1
20 11 octombrie 2018 Stadionul Podgoricom, Podgorica, Muntenegru 43  Muntenegru 1–0 2–0
21 2–0
22 17 noiembrie 2018 Stadionul Steaua Roșie, Belgrad, Serbia 45 2–0 2–1
23 20 noiembrie 2018 Stadionul Partizan, Belgrad, Serbia 46  Lituania 2–0 4–1

Titluri

Partizan

Anderlecht

Newcastle United

Fulham

Serbia U19

Individual

Note

  1. ^ Numele Aleksandar în sârbă poate fi pronunțat ca , dar pronunția este cea mai folosită în Serbia.

Referințe

  1. ^ a b Aleksandar Mitrovic, Transfermarkt, accesat în 9 octombrie 2017 
  2. ^ https://www.unicode.org/iso15924/iso15924-codes.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „Ten Under-19 talents to watch”. UEFA. 2 august 2013. Accesat în 5 august 2013. 
  4. ^ a b c d e f g h i j „A. Mitrović: Summary”. Soccerway. Perform Group. Accesat în 12 octombrie 2018. 
  5. ^ „Mlade snage nadolaze” (în Serbian). FK Partizan. 27 iunie 2012. Arhivat din original la 16 aprilie 2013. Accesat în 30 august 2012. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  6. ^ „Partizan ease past Valletta”. UEFA. 24 iulie 2012. Accesat în 30 august 2012. 
  7. ^ „Neftçi and Partizan inseparable again”. UEFA. 22 noiembrie 2012. Accesat în 15 noiembrie 2013. 
  8. ^ „Mitrović: Nadam se ostanku u Partizanu, većoj minutaži i trofeju najboljeg strelca” (în Serbian). 27 mai 2013. Arhivat din original la 9 iunie 2013. Accesat în 31 mai 2013. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  9. ^ „Idealnih 11 Superlige: Partizan pet, Voša tri, Zvezda, Hajduk i Srem po jednog predstavnika! (VIDEO)” (în Serbian). 27 mai 2013. Accesat în 31 mai 2013. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  10. ^ „TOP 25 najboljih fudbalera Superlige u izboru MOZZART Sporta (VIDEO)” (în Serbian). 2 iunie 2013. Accesat în 5 iunie 2013. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  11. ^ „Saopštenje FK Partizan” (în Serbian). FK Partizan. 12 august 2013. Accesat în 15 noiembrie 2013. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  12. ^ „Saopštenje FK Partizan” (în Serbian). FK Partizan. 13 august 2013. Accesat în 17 august 2013. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  13. ^ „Olympiakos 3–1 Anderlecht: Saviola double sends Greek champions through”. Goal.com. 10 decembrie 2013. Accesat în 15 mai 2016. 
  14. ^ „Saviola the hero as Olympiacos squeeze through”. UEFA. 10 decembrie 2013. Accesat în 15 mai 2015. 
  15. ^ a b „Aleksandar Mitrovic: We profile the striker after he joins Newcastle”. Sky Sports. 21 iulie 2015. 
  16. ^ „Anderlecht soulève sa douzième Supercoupe face à Lokeren” (în French). RTBF. 20 iulie 2014. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  17. ^ „Arsenal throw away three-goal lead against Anderlecht”. The Guardian. 5 noiembrie 2014. Accesat în 5 noiembrie 2014. 
  18. ^ „Bruges arrache la Coupe de Belgique” (în French). UEFA. 22 martie 2015. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  19. ^ „Mitrovic becomes a Magpie”. Newcastle United F.C. 21 iulie 2015. 
  20. ^ „Aleksandar Mitrovic: Newcastle United sign Anderlecht striker”. BBC Sport. 21 iulie 2015. 
  21. ^ Davis, Matt (9 august 2015). „Newcastle 2–2 Southampton”. BBC Sport. Accesat în 9 august 2015. 
  22. ^ Abraham, Timothy (29 august 2015). „Newcastle 0–1 Arsenal”. BBC Sport. Accesat în 29 august 2015. 
  23. ^ Bevan, Chris (3 octombrie 2015). „Man City 6–1 Newcastle”. BBC Sport. Accesat în 18 octombrie 2015. 
  24. ^ Downes, John (21 martie 2016). „Newcastle fan receives banning order after celebrating in hilarious fashion with Aleksandar Mitrovic in Tyne-Wear derby”. Daily Mail. Accesat în 21 martie 2016. 
  25. ^ „Match report: Norwich City 3 Newcastle United 2”. The Independent. Accesat în 5 aprilie 2016. 
  26. ^ Chowdhury, Saj (15 mai 2015). „Newcastle United 5–1 Tottenham Hotspur”. BBC Sport. 
  27. ^ „OptaJoe on Twitter: "6 – Aleksandar Mitrovic is the sixth player in PL history to score a goal, assist a goal and get sent off in the same game. Mixed."”. 15 mai 2016. Accesat în 20 iunie 2016. 
  28. ^ Waugh, Chris (1 iunie 2016). „Aleksandar Mitrovic's ban means Newcastle boss Rafa Benitez will make signing striker a priority”. Evening Chronicle. 
  29. ^ Waugh, Chris (24 august 2016). „Newcastle 2–0 Cheltenham: Why was Perez bandaged? Is Mitrovic OK? How damaging could this win be?”. Evening Chronicle. 
  30. ^ „Queens Park Rangers 0–6 Newcastle United”. BBC Sport. 13 septembrie 2016. Accesat în 28 octombrie 2016. 
  31. ^ „Newcastle United 6–0 Preston North End”. BBC Sport. 25 octombrie 2016. Accesat în 28 octombrie 2016. 
  32. ^ Taylor, Louise (25 octombrie 2016). „Aleksandar Mitrovic double caps knockout Newcastle rout of Preston”. The Guardian. Accesat în 12 octombrie 2018. 
  33. ^ „Preston North End 1–2 Newcastle United”. BBC Sport. 29 octombrie 2016. Accesat în 28 octombrie 2016. 
  34. ^ a b Edwards, Luke (28 octombrie 2016). „Aleksandar Mitrovic: 'My father said I would be a criminal or a kick boxer'”. The Daily Telegraph. Accesat în 29 octombrie 2016. 
  35. ^ „Birmingham City 1–1 Newcastle United”. BBC Sport. 7 ianuarie 2017. Accesat în 8 ianuarie 2017. 
  36. ^ „Wolverhampton Wanderers 0–1 Newcastle United”. BBC Sport. 11 februarie 2017. Accesat în 31 august 2017. 
  37. ^ „Aleksandar Mitrovic: Newcastle forward to serve three-match suspension”. BBC Sport. 30 august 2017. Accesat în 31 august 2017. 
  38. ^ „Newcastle United 1–0 Crystal Palace”. BBC Sport. 21 octombrie 2017. Accesat în 11 februarie 2018. 
  39. ^ Hardy, Martin (21 octombrie 2017). „Newcastle leave it late to condemn Crystal Palace to an eight loss in nine”. The Independent. Accesat în 11 februarie 2018. 
  40. ^ Starforth, Miles (15 decembrie 2017). „Rafa Benitez reveals why Aleksandar Mitrovic will miss Newcastle's visit to Arsenal”. Shields Gazette. Accesat în 11 februarie 2018. 
  41. ^ „ИНТЕРВЈУ, Александар Митровић: Није реално да се вратим у Партизан!”. Sportski žurnal (în Serbian). 27 decembrie 2017. Accesat în 11 februarie 2018. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  42. ^ „Fulham: Middlesbrough's Cyrus Christie and Newcastle's Aleksandar Mitrovic join”. BBC Sport. 1 februarie 2018. Accesat în 11 februarie 2018. 
  43. ^ Rudd, Alyson (8 februarie 2018). „No food, four clubs and two jets...mission impossible on deadline day for Aleksandar Mitrovic”. The Times. Accesat în 11 februarie 2018. 
  44. ^ „Bristol 1–1 Fulham”. BBC Sport. 21 februarie 2018. Accesat în 24 iunie 2018. 
  45. ^ „Sheffield Wednesday 0–1 Fulham”. BBC Sport. 7 aprilie 2018. Accesat în 24 iunie 2018. 
  46. ^ „Fulham 2–1 Sunderland”. BBC Sport. 27 aprilie 2018. Accesat în 27 aprilie 2018. 
  47. ^ a b „Cardiff boss Neil Warnock and Fulham striker Aleksandar Mitrovic win Sky Bet Championship March awards”. Sky Sports. 6 aprilie 2018. Accesat în 6 aprilie 2018. 
  48. ^ a b „Player of the Month: Aleksandar Mitrovic – Fulham”. English Football League. 4 mai 2018. 
  49. ^ „Birmingham City 3–1 Fulham”. BBC Sport. 6 mai 2018. Accesat în 24 iunie 2018. 
  50. ^ a b Cartwright, Phil (26 mai 2018). „Aston Villa 0–1 Fulham”. BBC Sport. Accesat în 26 mai 2018. 
  51. ^ „Aleksandar Mitrovic joins Fulham from Newcastle on five-year deal”. Sky Sports. Accesat în 8 august 2018. 
  52. ^ „Aleksandar Mitrovic: Fulham sign Serbia striker from Newcastle”. BBC Sport. 30 iulie 2018. Accesat în 19 august 2018. 
  53. ^ „Mitro Returns”. Fulham F.C. 30 iulie 2018. Accesat în 30 iulie 2018. 
  54. ^ „Tottenham 3–1 Fulham”. BBC Sport. 6 mai 2018. Accesat în 19 august 2018. 
  55. ^ „Fulham 4–2 Burnley”. BBC Sport. 26 august 2018. Accesat în 8 decembrie 2018. 
  56. ^ „Brighton & Hove Albion 2–2 Fulham”. BBC Sport. 1 septembrie 2018. Accesat în 8 decembrie 2018. 
  57. ^ „Fulham 3–2 Southampton”. BBC Sport. 24 noiembrie 2018. Accesat în 8 decembrie 2018. 
  58. ^ „Dva gola Mitrovića za pobedu "orlića" protiv Bugarske”. Blic (în Serbian). 26 martie 2013. Accesat în 5 iunie 2013. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  59. ^ „Archived copy” (în Serbian). Football Association of Serbia. 5 iunie 2013. Arhivat din original la 11 iunie 2013. Accesat în 8 iunie 2013. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  60. ^ „Luković strike seals first Serbia triumph”. UEFA. 1 august 2013. Accesat în 2 august 2013. 
  61. ^ „2013: Aleksandar Mitrović”. UEFA. 8 august 2013. Accesat în 1 decembrie 2013. 
  62. ^ „Miha objavio spisak, samo Mitrović debitant” (în Serbian). Sportske.net. 31 mai 2013. Arhivat din original la 10 decembrie 2014. Accesat în 31 mai 2013. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  63. ^ „copie arhivă”. Sportski žurnal (în Serbian). 7 iunie 2013. Arhivat din original la 29 decembrie 2021. Accesat în 8 iunie 2013. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  64. ^ „Archived copy” (în Serbian). Football Association of Serbia. 6 septembrie 2013. Arhivat din original la 9 septembrie 2013. Accesat în 7 septembrie 2013. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  65. ^ Crossan, David (7 septembrie 2015). „Matuidi makes difference as France edge Serbia”. UEFA. Accesat în 7 septembrie 2015. 
  66. ^ „Serbia 3–2 Austria”. BBC Sport. 9 octombrie 2016. Accesat în 12 noiembrie 2016. 
  67. ^ Pritchard, Daffyd (12 noiembrie 2016). „Wales 1–1 Serbia”. BBC Sport. Accesat în 12 noiembrie 2016. 
  68. ^ „Georgia 1–3 Serbia”. BBC Sport. 24 martie 2017. Accesat în 24 martie 2017. 
  69. ^ Pritchard, Daffyd (11 iunie 2016). „Serbia 1–1 Wales”. BBC Sport. Accesat în 4 septembrie 2017. 
  70. ^ „Serbia 3–0 Moldova”. BBC Sport. 2 septembrie 2017. Accesat în 4 septembrie 2017. 
  71. ^ „Један тим, срцем свим – Младен Крстајић одабрао” (în Serbian). Football Association of Serbia. 24 mai 2018. Accesat în 24 mai 2018. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  72. ^ „Krstajic names Serbia's final 23-man World Cup squad”. 1 iunie 2018. Accesat în 24 iunie 2018. 
  73. ^ „Mitrovic treble helps Serbia to 5–1 rout of Bolivia”. 1 iunie 2018. Accesat în 24 iunie 2018. 
  74. ^ Henry, Matthew (22 iunie 2018). „Serbia 1–2 Switzerland”. BBC Sport. Accesat în 24 iunie 2018. 
  75. ^ Davis, Toby (22 iunie 2018). „VAR in the firing line after Serbia denied penalty”. Accesat în 24 iunie 2018. 
  76. ^ Timothy Abraham (17 iunie 2018). „Costa Rica 0–1 Serbia”. BBC Sport. Accesat în 25 iunie 2018. 
  77. ^ Matthew Henry (23 iunie 2018). „Serbia 1–2 Switzerland”. BBC Sport. Accesat în 25 iunie 2018. 
  78. ^ Andrew Das (27 iunie 2018). „World Cup: Brazil cruises into next round with easy victory”. The New York Times. Accesat în 27 iunie 2018. 
  79. ^ „Montenegro 0–2 Serbia”. BBC Sport. 11 octombrie 2018. Accesat în 12 octombrie 2018. 
  80. ^ „Serbia 2–1 Montenegro”. BBC Sport. 17 noiembrie 2018. Accesat în 8 decembrie 2018. 
  81. ^ „Portugal hold Italy to become first team into Nations League semi-finals”. The Guardian. 17 noiembrie 2018. Accesat în 8 decembrie 2018. 
  82. ^ „Aleksandar Mitrović ima najslađu podršku: Golovi se slave pesmom” (în Serbian). Gloria. 27 iunie 2018. Accesat în 8 decembrie 2018. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  83. ^ Starforth, Miles (4 august 2015). „Aleksandar Mitrovic reveals the reason he became a Newcastle fan – aged eight!”. Shields Gazette. Arhivat din original la 6 august 2015. Accesat în 15 mai 2015. 
  84. ^ Marshall, Anthony (21 iulie 2015). „Aleksandar Goes From Supporter To Striker”. Newcastle United F.C. Accesat în 15 mai 2018. 
  85. ^ „Games played by Aleksandar Mitrovic in 2015/2016”. Soccerbase. Centurycomm. Accesat în 12 octombrie 2018. 
  86. ^ „Games played by Aleksandar Mitrovic in 2016/2017”. Soccerbase. Centurycomm. Accesat în 12 octombrie 2018. 
  87. ^ a b „Games played by Aleksandar Mitrovic in 2017/2018”. Soccerbase. Centurycomm. Accesat în 12 octombrie 2018. 
  88. ^ „Games played by Aleksandar Mitrovic in 2018/2019”. Soccerbase. Centurycomm. Accesat în 13 mai 2019. 
  89. ^ a b „Mitrović, Aleksandar”. National Football Teams. Benjamin Strack-Zimmerman. Accesat în 13 mai 2019. 
  90. ^ Anderson, John (ed.). 
  91. ^ „Idealnih 11 Superlige: Partizan pet, Voša tri, Zvezda, Hajduk i Srem po jednog predstavnika! (VIDEO)”. Mozzart Sport (în Serbian). 27 mai 2013. Accesat în 22 iunie 2015. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  92. ^ Bryan, Paul (8 august 2013). „2013: Aleksandar Mitrović”. UEFA. Accesat în 22 iunie 2015. 
  93. ^ „Technical Report”. UEFA. pp. 18–19. Arhivat din original (PDF) la 27 aprilie 2016. Accesat în 27 aprilie 2016. 
  94. ^ „Topscorer”. Sport.be (în Dutch). 2 ianuarie 2016. Arhivat din original la 4 martie 2016. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  95. ^ "Milojević i Mitrović dobili Zlatne lopte za najbolje u 2018. godini" (in Serbian). B92. Retrieved 17 December 2018.

Legături externe