Campionatul Mondial de Fotbal 2022

Campionatul Mondial de Fotbal 2022
كأس العالم لكرة القدم 2022
Detalii
Țara gazdăQatar Qatar
Perioada20 noiembrie-18 decembrie 2022
Echipe32 (din 5 confederații)
Stadioane8 (în 5 orașe gazdă)
Poziții finale
Campioană Argentina (Al 3-lea titlu)
Locul doi Franța
Locul trei Croația
Locul patru Maroc
Statistici
Meciuri jucate64
Goluri marcate 172 (2.69 per meci)
Asistență3.404.252 (53.191 pe meci)
Golgheter(i)Franța Kylian Mbappé
(8 goluri)
Cel mai bun jucătorArgentina Lionel Messi
Cel mai bun tânăr jucătorArgentina Enzo Fernández
Cel mai bun portarArgentina Emiliano Martínez
2018 2026

Campionatul Mondial de Fotbal din 2022 a fost cea de-a 22-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal, cea mai importantă competiție internațională de fotbal între țări și este găzduită de Qatar. A fost primul Campionat Mondial ce a avut loc în Orientul Mijlociu și de asemenea primul organizat de o țară arabă majoritar musulmană. Acest turneu a fost ultimul în care participă 32 de echipe naționale, inclusiv țara gazdă, deoarece următorul va cuprinde 48 de echipe.

Acest turneu a fost de asemenea primul care nu a avut loc în iunie sau iulie, fiind programat de la sfârșitul lunii noiembrie până la jumătatea lunii decembrie. Se desfășoară într-un interval de timp redus de aproximativ 28 de zile, finala urmând să aibă loc pe 18 decembrie 2022 care este și Ziua Națională a Qatarului.

Au fost făcute numeroase acuzații de corupție legate de modul în care Qatar a câștigat dreptul de a găzdui evenimentul. FIFA a finalizat o investigație internă asupra acestor acuzații și a emis un raport ce a absolvit țara de orice suspiciune, însă anchetatorul șef, Michael Garcia, a descris raportul FIFA privind ancheta sa ca fiind „incomplet material și eronat”. Pe 27 mai 2015 procurorii federali elvețieni au deschis un dosar de corupție și spălare de bani în legătură cu acordarea drepturilor de organizare ale Campionatelor Mondiale din 2018 și 2022.

Pe 7 iunie 2015 a fost anunțat că Qatar nu ar mai fi eligibil să găzduiască evenimentul dacă s-ar descoperi dovezi de luare de mită. Potrivit lui Domenico Scala, șeful Comitetului de Audit și Conformitate al FIFA: „Dacă ar exista dovezi că organizarea acordată Qatarului și Rusiei a venit doar din cauza voturilor cumpărate, atunci atribuirea ar putea fi anulată”.

Qatar a primit numeroase critici datorită condițiilor la care sunt supuși muncitorii străini implicați în pregătirea Cupei Mondiale, organizația Amnesty International referindu-se la „munca forțată” și afirmând că aceștia au suferit abuzuri legate de drepturile omului, în ciuda faptului că standardelor de bunăstare ale muncitorilor au fost elaborate în 2014.

Alegerea gazdei

Procedura de licitație pentru găzduirea Campionatelor Mondiale din 2018 și 2022 a început în ianuarie 2009, iar asociațiile naționale au avut timp până pe 2 februarie 2009 să își depună candidaturile. Inițial au fost înregistrate unsprezece oferte pentru Cupa Mondială din 2018, însă ulterior Mexic s-a retras din proces, iar oferta Indoneziei a fost respinsă de FIFA în februarie 2010 după ce asociația de fotbal din această țară nu a prezentat o scrisoare de garanție guvernamentală. Oficialii indonezieni nu au exclus o ofertă pentru Campionatul Mondial din 2026 până când Qatar a luat Cupa din 2022. În timpul procesului de licitație, toate națiunile din afara UEFA s-au retras treptat din ofertele pentru 2022 în favoarea celor pentru 2018, ceea ce a făcut ca națiunile din UEFA să nu fie eligibile pentru ofertă.

În cele din urmă au rămas numai cinci oferte pentru Campionatul Mondial din 2022: Australia, Coreea de Sud, Japonia, Qatar și Statele Unite. Comitetul executiv al FIFA, format din douăzeci și doi de membri, a fost convocat la Zürich pe 2 decembrie 2010 pentru a vota selectarea gazdelor ambelor turnee.

Ofertanți Voturi
Runda 1 Runda 2 Runda 3 Runda 4
Qatar Qatar 11 10 11 14
 Statele Unite 3 5 6 8
Coreea de Sud Coreea de Sud 4 5 5
Japonia Japonia 3 2
Australia Australia 1

Calificare

Articol principal: Calificările pentru Campionatul Mondial FIFA 2022.

La 9 decembrie 2019, Agenția Mondială Antidoping a acordat Rusiei o interdicție de patru ani de la toate evenimentele sportive majore, după ce RUSADA a fost găsită necooperantă cu privire la predarea anchetatorilor datelor de laborator. Cu toate acestea, echipa națională a Rusiei ar putea încă intra în calificare, deoarece interdicția se aplică doar turneului final care decide campionii mondiali. Dacă Rusia s-ar califica, fotbaliștii ruși ar putea încă concura la turneu, în așteptarea unei decizii din partea FIFA. Cu toate acestea, o echipă care reprezintă Rusia, care folosește drapelul și imnul rus, nu poate participa în temeiul deciziei WADA. Decizia a fost atacată la Curtea de Arbitraj Sportiv, iar la 17 decembrie 2020, echipelor ruse li s-a interzis să participe la campionate mondiale organizate sau sancționate de un semnatar WADA până la 16 decembrie 2022.

Principalele cluburi de fotbal din Europa au dorit ca acest Campionat Mondial de Fotbal să aibă loc în perioada 28 aprilie - 29 mai, în loc de organizarea tipică din iunie și iulie, din cauza îngrijorărilor legate de căldură.

Echipe calificate

Tragerea la sorți

Tragerea la sorți a avut loc la Doha Exhibition and Convention Center din Doha, Qatar, la 1 aprilie 2022, înainte de încheierea calificărilor. Cele două câștigătoare ale meciurilor de baraj inter-confederații și câștigătoarea play-off-ului din zona UEFA nu erau cunoscute la momentul tragerii la sorți. Cele 32 de echipe au fost repartizate aleatoriu în opt grupe de câte patru.

Urna 1 Urna 2 Urna 3 Urna 4

 Qatar (51) (gazda)
 Brazilia (1)
 Belgia (2)
 Franța (3)
 Argentina (4)
 Anglia (5)
 Spania (7)
 Portugalia (8)

 Mexic (9)
 Țările de Jos (10)
 Danemarca (11)
 Germania (12)
 Uruguay (13)
  Elveția (14)
 Statele Unite ale Americii (15)
 Croația (16)

 Senegal (20)
 Iran (21)
 Japonia (23)
 Maroc (24)
 Serbia (25)
 Polonia (26)
 Coreea de Sud (29)
 Tunisia (35)

 Camerun (37)
 Canada (38)
 Ecuador (46)
 Arabia Saudită (49)
 Ghana (60)
 Țara Galilor (18)
 Costa Rica (31)
 Australia (42)

Stadioane

Primele cinci stadioane propuse pentru Campionatul Mondial au fost prezentate la începutul lunii martie 2010 și au fost proiectate de firma germană de arhitectură Albert Speer & Partners. Stadioanele utilizează o tehnologie de răcire capabilă să reducă temperatura din interior cu până la 20°C, iar etajele superioare ale stadioanelor vor fi dezasamblate după Cupa Mondială și donate țărilor cu infrastructură sportivă mai puțin dezvoltată. Principalele cluburi de fotbal din Europa au dorit ca evenimentul să aibă loc în perioada 28 aprilie - 29 mai, față de clasica perioadă iunie - iulie, datorită temerilor legate de căldură.

Președintele FIFA, Sepp Blatter, a declarat într-un raport publicat pe 9 decembrie 2010 că și alte națiuni ar putea găzdui meciuri din timpul Cupei Mondiale, însă nu a menționat niciun nume concret. Blatter a adăugat că o astfel de decizie trebuie să fie luată mai întâi de Qatar și apoi aprobată de comitetul executiv al FIFA. Prințul Ali bin Al Hussein din Iordania a declarat pentru agenția Australian Associated Press că găzduirea de meciuri de către Bahrain, Emiratele Arabe Unite și posibil Arabia Saudită ar contribui la integrarea popoarelor din regiune în timpul turneului.

Potrivit unui raport din aprilie 2013 al Merrill Lynch, divizia de investiții bancare a grupului Bank of America, organizatorii din Qatar au solicitat FIFA să aprobe un număr mai mic de stadioane din cauza costurilor tot mai mari. Numărul stadioanelor a fost redus la opt din cele 12 planificate inițial.

Secretarul general al comitetului de organizare a declarat că pentru întreaga infrastructură a turneului se vor cheltui între 8 și 10 miliarde de dolari.

Lusail Al Khor Doha
Stadionul Lusail Iconic Stadionul Al Bayt Stadionul Al Thumama Stadionul 974
Capacitate: 88.966 Capacitate: 68.895 Capacitate: 44.400 Capacitate: 44.089
Orașe gazdă din QatarCampionatul Mondial de Fotbal 2022 se află în QatarLusailLusailDohaDohaAl KhorAl KhorAl WakrahAl WakrahAl RayyanAl Rayyan Stadioane din zona DohaCampionatul Mondial de Fotbal 2022 se află în DohaEducationEducation974974KhalifaKhalifaAl ThumamaAl Thumama
Al Rayyan Al Wakrah
Stadionul Khalifa International Stadionul Ahmed bin Ali
(Al Rayyan Stadium)
Stadionul Education City Stadionul Al Janoub
Capacitate: 45.857 Capacitate: 45.032
Capacitate: 44.667 Capacitate: 44.325

Arbitri

La 19 mai 2022, FIFA a anunțat lista cu 36 de arbitri și 69 de arbitri asistenți și 24 de arbitri asistenți video pentru turneu. Dintre cei 36 de arbitri, FIFA a inclus câte doi din Argentina, Brazilia, Anglia și Franța. Pentru prima dată, arbitrii femei vor arbitra jocuri la un turneu major masculin.

Stéphanie Frappart din Franța, Rwanda Salima Mukansanga și Yoshimi Yamashita din Japonia au devenit primii arbitri de sex feminin care au fost numiți la o Cupă Mondială masculină. Lor li se vor alătura trei arbitri asistente, de asemenea, o premieră. Frappart a supravegheat finala Cupei Mondiale Feminine 2019.

Faza grupelor

Țările concurente sunt împărțite în opt grupe de câte patru echipe (grupe de la A la H). Echipele din fiecare grupă joacă fiecare cu fiecare. Pentru o victorie se acordă 3 puncte echipei câștigătoare și pentru egal se acordă câte 1 punct fiecărei echipe. După terminarea meciurilor, primele două echipe din fiecare grupă avansează în runda eliminatorie (runda optimilor).

Criterii de departajare pentru meciurile din grupe
Clasamentul echipelor din faza grupelor se stabilește după cum urmează:
  1. Punctele obținute în toate meciurile din grupă;
  2. Diferența de goluri în toate meciurile din grupă;
  3. Numărul de goluri marcate în toate meciurile din grupă;
  4. Punctele obținute în meciurile disputate între echipele în cauză;
  5. Diferența de goluri în meciurile disputate între echipele în cauză;
  6. Numărul de goluri marcate în meciurile disputate între echipele în cauză;
  7. Puncte de fair-play în toate meciurile din grupă (se poate aplica o singură deducere unui jucător într-un singur meci):
    • Cartonaș galben: -1 punct;
    • Cartonaș roșu indirect (al doilea cartonaș galben): -3 puncte;
    • Cartonaș roșu direct: -4 puncte;
    • Cartonaș galben și cartonaș roșu direct: -5 puncte;
  8. Tragere la sorți.

Grupa A

Articol principal: Campionatul Mondial de Fotbal 2022 – Grupa A.
Echipa MJ
V
E
Î
GM
GP
G
Pct
 Țările de Jos 3 2 1 0 5 1 +4 7
 Senegal 3 2 0 1 5 4 +1 6
 Ecuador 3 1 1 1 4 3 +1 4
 Qatar 3 0 0 3 1 7 −6 0
20 noiembrie 202218:00
 Qatar0-2 Ecuador
Raport
Stadionul Al Bayt, Al KhorSpectatori: 67.372Arbitru: Daniele Orsato (Italia) 21 noiembrie 202218:00
 Senegal0-2 Țările de Jos
Raport
Stadionul Al Thumama, DohaSpectatori: 3.404.252Arbitru: Wilton Sampaio (Brazilia) 25 noiembrie 202215:00
 Qatar1-3 Senegal
Raport
Stadionul Al Thumama, DohaSpectatori: 41.797Arbitru: Antonio Mateu Lahoz (Spania) 25 noiembrie 202218:00
 Țările de Jos1-1 Ecuador
Raport
Stadionul Khalifa International, Al RayyanSpectatori: 44.833Arbitru: Mustapha Ghorbal (Algeria) 29 noiembrie 202217:00
 Ecuador1-2 Senegal
Raport
Stadionul Khalifa International, Al RayyanSpectatori: 44.569Arbitru: Clément Turpin (Franța) 29 noiembrie 202217:00
 Țările de Jos2-0 Qatar
Raport
Stadionul Al Bayt, Al KhorSpectatori: 66.784Arbitru: Bakary Gassama (Gambia)

Grupa B

Articol principal: Campionatul Mondial de Fotbal 2022 – Grupa B.
Echipa MJ
V
E
Î
GM
GP
G
Pct
 Anglia 3 2 1 0 9 2 +7 7
 Statele Unite ale Americii 3 1 2 0 3 1 +2 5
 Iran 3 1 0 2 4 7 −3 3
 Țara Galilor 3 0 1 2 1 6 −5 1
21 noiembrie 202215:00
 Anglia6-2 Iran
Raport
Stadionul Khalifa International, Al RayyanSpectatori: 45.334Arbitru: Raphael Claus (Brazilia) 21 noiembrie 202221:00
 Statele Unite ale Americii1-1 Țara Galilor
Raport
Stadionul Ahmed bin Ali, Al RayyanSpectatori: 43.418Arbitru: Abdulrahman Al-Jassim (Qatar) 25 noiembrie 202212:00
 Țara Galilor0-2 Iran
Raport
Stadionul Ahmed bin Ali, Al RayyanSpectatori: 40.875Arbitru: Mario Escobar (Guatemala) 25 noiembrie 202221:00
 Anglia0-0 Statele Unite ale Americii
Raport
Stadionul Al Bayt, Al KhorSpectatori: 68.463Arbitru: Jesús Valenzuela (Venezuela) 29 noiembrie 202221:00
 Țara Galilor0-3 Anglia
Raport
Stadionul Ahmed bin Ali, Al RayyanSpectatori: 44.297Arbitru: Slavko Vinčić (Slovenia) 29 noiembrie 202221:00
 Iran0-1 Statele Unite ale Americii
Raport
Stadionul Al Thumama, DohaSpectatori: 42.127Arbitru: Antonio Mateu Lahoz (Spania)

Grupa C

Articol principal: Campionatul Mondial de Fotbal 2022 – Grupa C.
Echipa MJ
V
E
Î
GM
GP
G
Pct
 Argentina 3 2 0 1 5 2 +3 6
 Polonia 3 1 1 1 2 2 0 4
 Mexic 3 1 1 1 2 3 −1 4
 Arabia Saudită 3 1 0 2 3 5 −2 3
22 noiembrie 202212:00
 Argentina1–2 Arabia Saudită
Raport
Stadionul Lusail Iconic, LusailSpectatori: 88.012Arbitru: Slavko Vinčić (Slovenia) 22 noiembrie 202218:00
 Mexic0-0 Polonia
Raport
Stadionul 974, DohaSpectatori: 39.369Arbitru: Chris Beath (Australia) 26 noiembrie 202215:00
 Polonia2-0 Arabia Saudită
Raport
Stadionul Education City, Al RayyanSpectatori: 44.259Arbitru: Wilton Sampaio (Brazilia) 26 noiembrie 202221:00
 Argentina2-0 Mexic
Raport
Stadionul Lusail Iconic, LusailSpectatori: 88.966Arbitru: Daniele Orsato (Italia) 30 noiembrie 202221:00
 Polonia0-2 Argentina
Raport
Stadionul 974, DohaSpectatori: 44.089Arbitru: Danny Makkelie (Țările de Jos) 30 noiembrie 202221:00
 Arabia Saudită1-2 Mexic
Raport
Stadionul Lusail Iconic, LusailSpectatori: 84.985Arbitru: Michael Oliver (Anglia)

Grupa D

Articol principal: Campionatul Mondial de Fotbal 2022 – Grupa D.
Echipa MJ
V
E
Î
GM
GP
G
Pct
 Franța 3 2 0 1 6 3 +3 6
 Australia 3 2 0 1 3 4 −1 6
 Tunisia 3 1 1 1 1 1 0 4
 Danemarca 3 0 1 2 1 3 −2 1
22 noiembrie 202215:00
 Danemarca0–0 Tunisia
Raport
Stadionul Education City, Al RayyanSpectatori: 42.925Arbitru: César Ramos (Mexic) 22 noiembrie 202221:00
 Franța4-1 Australia
Raport
Stadionul Al Janoub, Al WakrahSpectatori: 40.875Arbitru: Victor Gomes (Africa de Sud) 26 noiembrie 202212:00
 Tunisia0-1 Australia
Raport
Stadionul Al Janoub, Al WakrahSpectatori: 41.823Arbitru: Daniel Siebert (Germania) 26 noiembrie 202218:00
 Franța2-1 Danemarca
Raport
Stadionul 974, DohaSpectatori: 3.404.252Arbitru: Szymon Marciniak (Polonia) 30 noiembrie 202217:00
 Australia1-0 Danemarca
Raport
Stadionul Al Janoub, Al WakrahSpectatori: 3.404.252Arbitru: Mustapha Ghorbal (Algeria) 30 noiembrie 202217:00
 Tunisia1-0 Franța
Raport
Stadionul Education City, Al RayyanSpectatori: 3.404.252Arbitru: Matthew Conger (Noua Zeelandă)

Grupa E

Articol principal: Campionatul Mondial de Fotbal 2022 – Grupa E.
Echipa MJ
V
E
Î
GM
GP
G
Pct
 Japonia 3 2 0 1 4 3 +1 6
 Spania 3 1 1 1 9 3 +6 4
 Germania 3 1 1 1 6 5 +1 4
 Costa Rica 3 1 0 2 3 11 −8 3
23 noiembrie 202215:00
 Germania1-2 Japonia
Raport
Stadionul Khalifa International, Al RayyanSpectatori: 42.608Arbitru: Iván Barton (El Salvador) 23 noiembrie 202218:00
 Spania7-0 Costa Rica
Raport
Stadionul Al Thumama, DohaSpectatori: 40.013Arbitru: Mohammed Abdulla Hassan Mohamed (Emiratele Arabe Unite) 27 noiembrie 202212:00
 Japonia0-1 Costa Rica
Raport
Stadionul Ahmed bin Ali, Al RayyanSpectatori: 3.404.252 27 noiembrie 202221:00
 Spania1-1 Germania
Raport
Stadionul Al Bayt, Al KhorSpectatori: 68.895Arbitru: Danny Makkelie (Țările de Jos) 1 decembrie 202221:00
 Japonia2-1 Spania
Raport
Stadionul Khalifa International, Al RayyanSpectatori: 44.851Arbitru: Victor Gomes (Africa de Sud) 1 decembrie 202221:00
 Costa Rica2-4 Germania
Raport
Stadionul Al Bayt, Al KhorSpectatori: 67.054Arbitru: Stéphanie Frappart (Franța)

Grupa F

Articol principal: Campionatul Mondial de Fotbal 2022 – Grupa F.
Echipa MJ
V
E
Î
GM
GP
G
Pct
 Maroc 3 2 1 0 4 1 +3 7
 Croația 3 1 2 0 4 1 +3 5
 Belgia 3 1 1 1 1 2 −1 4
 Canada 3 0 0 3 2 7 −5 0
23 noiembrie 202212:00
 Maroc0-0 Croația
Raport
Stadionul Al Bayt, Al KhorSpectatori: 59.407Arbitru: Fernando Rapallini (Argentina) 23 noiembrie 202221:00
 Belgia1-0 Canada
Raport
Stadionul Ahmed bin Ali, Al RayyanSpectatori: 40.432Arbitru: Janny Sikazwe (Zambia) 27 noiembrie 202215:00
 Belgia0-2 Maroc
Raport
Stadionul Al Thumama, DohaSpectatori: 43.738Arbitru: César Arturo Ramos (Mexic) 27 noiembrie 202218:00
 Croația4-1 Canada
Raport
Stadionul Khalifa International, Al RayyanSpectatori: 44.374Arbitru: Andrés Matonte (Uruguay) 1 decembrie 202217:00
 Croația0-0 Belgia
Raport
Stadionul Ahmed bin Ali, Al RayyanSpectatori: 43.984Arbitru: Anthony Taylor (England) 1 decembrie 202217:00
 Canada1-2 Maroc
Raport
Stadionul Al Thumama, DohaSpectatori: 43.102Arbitru: Raphael Claus (Brazilia)

Grupa G

Articol principal: Campionatul Mondial de Fotbal 2022 – Grupa G.
Echipa MJ
V
E
Î
GM
GP
G
Pct
 Brazilia 3 2 0 1 3 1 +2 6
  Elveția 3 2 0 1 4 3 +1 6
 Camerun 3 1 1 1 4 4 0 4
 Serbia 3 0 1 2 5 8 −3 1
24 noiembrie 202212:00
  Elveția1-0 Camerun
Raport
Stadionul Al Janoub, Al WakrahSpectatori: 39.089Arbitru: Facundo Tello (Argentina) 24 noiembrie 202221:00
 Brazilia2-0 Serbia
Raport
Stadionul Lusail Iconic, LusailSpectatori: 3.404.252Arbitru: Alireza Faghani (Iran) 28 noiembrie 202212:00
 Camerun3-3 Serbia
Raport
Stadionul Al Janoub, Al WakrahSpectatori: 39.789Arbitru: Mohammed Abdulla (Emiratele Arabe Unite) 28 noiembrie 202218:00
 Brazilia1-0  Elveția
Raport
Stadionul 974, DohaSpectatori: 43.649Arbitru: Iván Barton (El Salvador) 2 decembrie 202221:00
 Serbia2-3  Elveția
Raport
Stadionul 974, DohaSpectatori: 41.378Arbitru: Fernando Rapallini (Argentina) 2 decembrie 202221:00
 Camerun1-0 Brazilia
Raport
Stadionul Lusail Iconic, LusailSpectatori: 85.986Arbitru: Ismail Elfath (SUA)

Grupa H

Articol principal: Campionatul Mondial de Fotbal 2022 – Grupa H.
Echipa MJ
V
E
Î
GM
GP
G
Pct
 Portugalia 3 2 0 1 6 4 +2 6
 Coreea de Sud 3 1 1 1 4 4 0 4
 Uruguay 3 1 1 1 2 2 0 4
 Ghana 3 1 0 2 5 5 0 3
24 noiembrie 202215:00
 Uruguay0-0 Coreea de Sud
Raport
Stadionul Education City, Al RayyanSpectatori: 41.663Arbitru: Clément Turpin (Franța) 24 noiembrie 202218:00
 Portugalia3-2 Ghana
Raport
Stadionul 974, DohaSpectatori: 42.662Arbitru: Ismail Elfath (Statele Unite) 28 noiembrie 202215:00
 Coreea de Sud2-3 Ghana
Raport
Stadionul Education City, Al RayyanSpectatori: 43.983Arbitru: Anthony Taylor (Anglia) 28 noiembrie 202221:00
 Portugalia2-0 Uruguay
Raport
Stadionul Lusail Iconic, LusailSpectatori: 88.668Arbitru: Alireza Faghani (Iran) 2 decembrie 202217:00
 Ghana0-2 Uruguay
Raport
Stadionul Al Janoub, Al WakrahSpectatori: 3.404.252Arbitru: Daniel Siebert (Germania) 2 decembrie 202217:00
 Coreea de Sud2-1 Portugalia
Raport
Stadionul Education City, Al RayyanSpectatori: 3.404.252Arbitru: Facundo Tello (Argentina)

Faza eliminatorie

Articol principal: Faza eliminatorie a Campionatului Mondial de Fotbal 2012.

Echipele calificate

Primele două echipe plasate în fiecare din cele opt grupe se vor califica pentru faza eliminatorie.

Grupa Locul unu Locul doi
A  Țările de Jos  Senegal
B  Anglia  Statele Unite ale Americii
C  Argentina  Polonia
D  Franța  Australia
E  Japonia  Spania
F  Maroc  Croația
G  Brazilia   Elveția
H  Portugalia  Coreea de Sud
Optimi de finală Sferturi de finală Semifinale Finala
                           
3 decembrie – Al Rayyan            
  Țările de Jos  3
9 decembrie – Lusail
  Statele Unite ale Americii  1  
  Țările de Jos  2 (3)
3 decembrie – Al Rayyan
    Argentina l.d.  2 (4)  
  Argentina  2
13 decembrie – Lusail
  Australia  1  
  Argentina  3
5 decembrie – Al Wakrah
    Croația  0  
  Japonia  1 (1)
9 decembrie – Al Rayyan
  Croația l.d.  1 (3)  
  Croația l.d.  1 (4)
5 decembrie – Doha
    Brazilia  1 (2)  
  Brazilia  4
18 decembrie – Lusail
  Coreea de Sud  1  
  Argentina l.d.  3 (4)
4 decembrie – Al Khor
    Franța  3 (2)
  Anglia  3
10 decembrie – Al Khor
  Senegal  0  
  Anglia  1
4 decembrie – Doha
    Franța  2  
  Franța  3
14 decembrie – Al Khor
  Polonia  1  
  Franța  2
6 decembrie – Al Rayyan
    Maroc  0   Finala mică
  Maroc l.d.  0 (3)
10 decembrie – Doha 17 decembrie – Al Rayyan
  Spania  0 (0)  
  Maroc  1   Croația  2
6 decembrie – Lusail
    Portugalia  0     Maroc  1
  Portugalia  6
   Elveția  1  

Optimi de finală

3 decembrie 2022  (2022-12-03)17:00
Țările de Jos 3–1 Statele Unite ale Americii
Report
Stadionul Khalifa International, Al RayyanSpectatori: 44.846Arbitru: Wilton Sampaio (Brazilia) 3 decembrie 2022  (2022-12-03)21:00
 Argentina2–1 Australia
Report
Stadionul Ahmed bin Ali, Al RayyanSpectatori: 45.032Arbitru: Szymon Marciniak (Polonia) 4 decembrie 2022  (2022-12-04)17:00
 Franța3–1 Polonia
Report
Stadionul Al Thumama, DohaSpectatori: 40.989Arbitru: Jesús Valenzuela (Venezuela) 4 decembrie 2022  (2022-12-04)21:00
 Anglia3–0 Senegal
Report
Stadionul Al Bayt, Al KhorSpectatori: 65.985Arbitru: Iván Barton (El Salvador) 5 decembrie 2022  (2022-12-05)17:00
 Japonia1–1 (1-3) Croația
Report
(d.p.)
1–3
Stadionul Al Janoub, Al WakrahSpectatori: 45.523Arbitru: Jesús Valenzuela (Venezuela) 5 decembrie 2022  (2022-12-05)21:00
 Brazilia4–1 Coreea de Sud
Report
Stadionul 974, DohaSpectatori: 43.847Arbitru: Clément Turpin (Franța) 6 decembrie 2022  (2022-12-06)17:00
 Maroc0–0 Spania
Report
(d.p.)
3–0
Stadionul Education City, Al RayyanSpectatori: 44.667Arbitru: Fernando Rapallini (Argentina) 6 decembrie 2022  (2022-12-06)21:00
 Portugalia6–1  Elveția
Report
Stadionul Lusail Iconic, LusailSpectatori: 83.720Arbitru: César Arturo Ramos (Mexic)

Sferturi de finală

9 decembrie 2022  (2022-12-09)17:00
Croația 1–1 Brazilia
Report
(d.p.)
4–2
Stadionul Education City, Al RayyanSpectatori: 43.893Arbitru: Michael Oliver (Anglia) 9 decembrie 2022  (2022-12-09)21:00
Țările de Jos 2–2 Argentina
Report
(d.p.)
3–4
Stadionul Lusail Iconic, LusailSpectatori: 88.966Arbitru: Antonio Mateu Lahoz (Spania) 10 decembrie 2022  (2022-12-10)17:00
Maroc 1–0 Portugalia
Report
Stadionul Al Thumama, DohaSpectatori: 44.198Arbitru: Facundo Tello (Argentina) 10 decembrie 2022  (2022-12-10)21:00
Anglia 1–2 Franța
Report
Stadionul Al Bayt, Al KhorSpectatori: 68.895Arbitru: Wilton Sampaio (Brazilia)

Semifinale

13 decembrie 2022  (2022-12-13)21:00
Argentina 3–0 Croația
Raport
Stadionul Lusail Iconic, LusailSpectatori: 88.966Arbitru: Daniele Orsato (Italia) 14 decembrie 2022  (2022-12-14)21:00
Franța 2–0 Maroc
Raport
Stadionul Al Bayt, Al KhorSpectatori: 68.294Arbitru: César Arturo Ramos (Mexic)

Finala mică

17 decembrie 2022  (2022-12-17)17:00
Croația 2–1 Maroc
Raport
Stadionul Khalifa International, Al RayyanSpectatori: 44.137Arbitru: Abdulrahman Al-Jassim (Qatar)

Finala

Articol principal: Finala Campionatului Mondial de Fotbal 2022. 18 decembrie 2022  (2022-12-18)17:00
Argentina 3–3 Franța
Raport
  • Mbappé A marcat în minutele: 80' (pen.), 81', 118' (pen.)
(d.p.)
4–2
Stadionul Lusail Iconic, LusailSpectatori: 88.966Arbitru: Szymon Marciniak (Polonia)

Sponsorizare

Partenerii FIFA Sponsorii Cupei Mondiale de Fotbal Susținători Africani și din Orientul Mijlociu

  • GWC Logistics
  • Ooreddo
  • Qatar National Bank

Drepturi de televizare

Simboluri

Mascota

Mascota oficială a turneului a fost dezvăluită pe 1 aprilie 2022, în timpul extragerii fazei grupelor. Numele său este La’eeb (arabă لعيب), care este un cuvânt arab care înseamnă „fotbalist foarte talentat”. Site-ul oficial al FIFA spune: „La’eeb va fi cunoscut pentru spiritul său tineresc; răspândind bucurie și încredere oriunde merge”, iar povestea oficială a personajului, publicată acolo, susține că provine dintr-o lume paralelă în care trăiesc mascotele turneului, „o lume în care ideile și creativitatea formează baza unor personaje care trăiesc în mintea tuturor”.

Mingea oficială

Vezi și: Adidas Al Rihla.

Mingea oficială de meci, „Al Rihla”, a fost dezvăluită pe 30 martie 2022. A fost inspirată în principal din cultură, arhitectură, bărci emblematice și steagul Qatarului. În arabă, cuvântul الْرِّحْلَة înseamnă „călătorie”. Mingea a fost concepută având ca prioritate durabilitatea, făcând-o prima minge de meci oficial creată cu lipici și cerneluri pe bază de apă. Pe măsură ce „jocul devine mai rapid” și „accelerează”, Adidas a folosit câteva funcții noi, permițând să ofere viteză și să îmbunătățească precizia mingii.

Muzică

Pentru prima dată, a fost lansată o coloană sonoră oficială completă a Cupei Mondiale FIFA, în loc de un cântec oficial. Prima melodie a albumului este „Hayya Hayya (Better Together)”, interpretată de Trinidad Cardona, Davido și AISHA, lansată la 1 aprilie 2022 împreună cu videoclipul muzical. A doua melodie este „Arhbo”, interpretată de Gims și Ozuna, lansată pe 19 august 2022 împreună cu videoclipul muzical. A treia melodie este „Light The Sky” interpretată de Nora Fatehi, Manal, Rahma Riad și Balqees, compusă de RedOne și lansată pe 7 octombrie 2022 împreună cu videoclipul muzical. A patra melodie, „Tukoh Taka”, a fost interpretată de Maluma, Nicki Minaj și Myriam Fares, a fost lansat pe 17 noiembrie 2022 împreună cu videoclipul muzical, servind drept melodia oficială a Festivalului Fanilor FIFA. Cea de-a cincea și ultima melodie, Dreamers, interpretată de Jungkook de la BTS, cu vocale de la cântărețul Qatar Fahad Al Kubaisi, a fost lansată pe 20 noiembrie 2022, ziua deschiderii Cupei Mondiale. A fost interpretată și în timpul ceremoniei de deschidere a Campionatului Mondial.

Referințe

  1. ^ Surpriză! FIFA a hotărât ca Mondialul să înceapă mai devreme, Gazeta Sporturilor, 10 august 2022
  2. ^ „Fifa, Qatar 2022: tournament from November 21 to December 18”. repubblica.it (în italian). 25 septembrie 2015. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  3. ^ „FIFA Executive Committee confirms November/December event period for Qatar 2022”. FIFA.com. 19 martie 2015. Arhivat din original la 9 ianuarie 2018. Accesat în 18 iulie 2017. 
  4. ^ „Fifa report 'erroneous', says lawyer who investigated corruption claims”. BBC Sport. British Broadcasting Corporation. 13 noiembrie 2014. Accesat în 24 februarie 2015. 
  5. ^ „Criminal investigation into 2018 and 2022 World Cup awards opened”. ESPN FC. ESPN. 27 mai 2015. Accesat în 27 mai 2015. 
  6. ^ „The Office of the Attorney General of Switzerland seizes documents at FIFA”. The Federal Council. The Swiss Government. 27 mai 2015. Accesat în 27 mai 2015. 
  7. ^ „'Russia & Qatar may lose World Cups' – Fifa official”. BBC News. 7 iunie 2015. 
  8. ^ Owen Gibson (7 iunie 2015). „Russia and Qatar may lose World Cups if evidence of bribery is found”. The Guardian. 
  9. ^ Eurosport (30 martie 2016), Amnesty says workers at Qatar World Cup stadium suffer abuse (în engleză), Eurosport 
  10. ^ Goff, Steve (16 ianuarie 2009). „Future World Cups”. The Washington Post. Accesat în 16 ianuarie 2009. 
  11. ^ „2018 and 2022 FIFA World Cup bids begin in January 2009”. Arhivat din original la 11 decembrie 2012. Accesat în 29 septembrie 2009. 
  12. ^ „World Cup 2018”. 5 ianuarie 2015. Arhivat din original la 19 august 2014. 
  13. ^ „Indonesia's bid to host the 2022 World Cup bid ends”. BBC Sport. 19 martie 2010. Arhivat din originalul de la 20 martie 2010. Accesat în 19 martie 2010. 
  14. ^ „Combined bidding confirmed”. FIFA. 20 decembrie 2008. Arhivat din original la 22 ianuarie 2009. Accesat în 20 decembrie 2008. 
  15. ^ „Russia banned for four years to include 2020 Olympics and 2022 World Cup”. BBC. 9 decembrie 2019. Accesat în 9 decembrie 2019. 
  16. ^ „Can Russia play at the World Cup 2022 and Euro 2020?”. BBC. 9 decembrie 2019. Accesat în 9 decembrie 2019. 
  17. ^ „WADA files official request with Court of Arbitration for Sport to resolve RUSADA dispute”. World Anti-Doping Agency. 9 ianuarie 2020. Accesat în 14 februarie 2020. 
  18. ^ „CAS arbitration WADA v. RUSADA: Decision”. TAS / CAS. 17 decembrie 2020. Accesat în 17 decembrie 2020. 
  19. ^ Conway, Richard (30 octombrie 2014). „World Cup 2022: European clubs want spring finals in Qatar”. BBC Sport. Accesat în 1 noiembrie 2014. 
  20. ^ „FIFA Council endorses global summit to discuss the future of football”. FIFA. 20 octombrie 2021. Accesat în 20 octombrie 2021. 
  21. ^ „2022 European football calendar: Match and draw dates for all UEFA competitions”. UEFA. 1 ianuarie 2022. Accesat în 5 ianuarie 2022. 
  22. ^ „Procedures for the Final Draw for the FIFA World Cup Qatar 2022 released”. FIFA. 22 martie 2022. Accesat în 22 martie 2022. 
  23. ^ „2022 FIFA World Cup Bid Evaluation Report: Qatar” (PDF). FIFA. 5 decembrie 2010. Arhivat din original (PDF) la 24 septembrie 2015. Accesat în 18 iulie 2017. 
  24. ^ „Bidding Nation Qatar 2022 – Stadiums”. Qatar2022bid.com. Arhivat din originalul de la 3 mai 2010. Accesat în 30 mai 2010. 
  25. ^ Richard Conway (30 octombrie 2014). „World Cup 2022: European clubs want spring finals in Qatar”. BBC Sports. Accesat în 1 noiembrie 2014. 
  26. ^ „Report: Qatar neighbors could host 2022 WC games”. Fox Soccer/AP. 9 decembrie 2010. 
  27. ^ „FIFA 'backs' winter 2022 Qatar cup – FOOTBALL”. Al Jazeera English. Accesat în 28 februarie 2012. 
  28. ^ „Jordan's Prince Ali calls for winter WCup in Qatar”. Yahoo! Sports/AP. 13 decembrie 2010. Arhivat din original la 24 decembrie 2019. Accesat în 18 iulie 2017. 
  29. ^ „Qatar 2022: Nine stadiums instead of twelve? –”. Stadiumdb.com. 25 aprilie 2013. Accesat în 25 mai 2013. 
  30. ^ Fattah, Zainab (22 aprilie 2013). „Qatar Is in Talks to Reduce World Cup Stadiums, BofA Says”. Bloomberg. Accesat în 25 mai 2013. 
  31. ^ Stadiums Arhivat în 8 februarie 2022, la Wayback Machine., qatar2022.qa. Accesat în 9 mai 2022
  32. ^ „Official: Qatar has cut its 2022 World Cup budget almost in half”. Doha News. 7 aprilie 2017. 
  33. ^ „Lusail Stadium”. qatar2022.qa. Arhivat din original la 1 noiembrie 2022. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  34. ^ „Lusail Stadium”. fifa.com. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  35. ^ „Al Bayt Stadium”. qatar2022.qa. Arhivat din original la 2 noiembrie 2022. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  36. ^ „Al Bayt Stadium”. fifa.com. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  37. ^ „Al Thumama Stadium”. qatar2022.qa. Arhivat din original la 23 octombrie 2022. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  38. ^ „Al Thumama Stadium”. fifa.com. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  39. ^ „Stadium 974”. qatar2022.qa. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  40. ^ „Stadium 974”. fifa.com. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  41. ^ „Khalifa International Stadium”. qatar2022.qa. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  42. ^ „Khalifa International Stadium”. fifa.com. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  43. ^ „Ahmad Bin Ali Stadium”. qatar2022.qa. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  44. ^ „Ahmad bin Ali Stadium”. fifa.com. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  45. ^ „Education City Stadium”. qatar2022.qa. Arhivat din original la 26 octombrie 2022. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  46. ^ „Education City Stadium”. fifa.com. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  47. ^ „Al Janoub Stadium”. qatar2022.qa. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  48. ^ „Al Janoub Stadium”. fifa.com. Accesat în 18 noiembrie 2022. 
  49. ^ „36 referees, 69 assistant referees and 24 video match officials appointed for FIFA World Cup Qatar 2022”. FIFA. 19 mai 2022. Accesat în 19 mai 2022. 
  50. ^ „FIFA World Cup Qatar 2022 – List of appointed FIFA Match Officials” (PDF). FIFA. 19 mai 2022. Accesat în 19 mai 2022. 
  51. ^ „Frappart: Final role a huge source of pride”. FIFA.com. 
  52. ^ „Regulations – FIFA World Cup Qatar 2022” (PDF). FIFA. 15 decembrie 2021. Accesat în 30 martie 2022. 
  53. ^ „FIFA and adidas extend partnership until 2030”. FIFA.com. FIFA. Arhivat din original la 1 ianuarie 2018. Accesat în 10 mai 2017. 
  54. ^ „Coca-Cola renews Fifa football sponsorship until 2022”. Campaignlive.co.uk. Campagin. Accesat în 10 mai 2017. 
  55. ^ „Hyundai-Kia drives on as FIFA Partner until 2022”. FIFA.com. FIFA. Arhivat din original la 10 septembrie 2018. Accesat în 10 mai 2017. 
  56. ^ „Qatar Airways announced as Official Partner and Official Airline of FIFA until 2022”. FIFA.com. FIFA. Arhivat din original la 10 septembrie 2018. Accesat în 10 mai 2017. 
  57. ^ „Visa extending World Cup deal for eight years”. SportsBusinessDaily.com. Sports Business Daily. Accesat în 10 mai 2017. 
  58. ^ „Wanda Group becomes new FIFA Partner”. FIFA.com. FIFA. Arhivat din original la 10 septembrie 2018. Accesat în 10 mai 2017. 
  59. ^ „FIFA and Anheuser-Busch InBev announce FIFA World Cup™ sponsorship for 2018 / 2022”. FIFA.com. FIFA. Arhivat din original la 20 septembrie 2018. Accesat în 10 mai 2017. 
  60. ^ „Fifa agrees massive World Cup deal with Vivo”. SportsProMedia.com. SportsPro. Accesat în 31 mai 2017. 
  61. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac „EBU in European media rights deal with FIFA for 2018 and 2022 FIFA World Cups™” (Press release). European Broadcasting Union. 30 martie 2012. Arhivat din original la 2 iulie 2012. Accesat în 31 martie 2012. 
  62. ^ Hassett, Sebastian (28 octombrie 2011). „SBS locks in two more World Cups”. Brisbane Times. Accesat în 28 octombrie 2011. 
  63. ^ „Globo buys broadcast rights to 2018 and 2022 FIFA World Cups™”. FIFA. 28 februarie 2012. Arhivat din original la 12 iulie 2014. Accesat în 28 februarie 2012. 
  64. ^ „Bell Media lands deal for FIFA soccer from 2015 through 2022”. TSN. 27 octombrie 2011. Arhivat din original la 12 decembrie 2013. Accesat în 27 octombrie 2011. 
  65. ^ Myers, Sanjay (28 octombrie 2011). „SportsMax lands long-term FIFA package”. Jamaica BServer. Arhivat din original la 29 octombrie 2011. Accesat în 28 octombrie 2011. 
  66. ^ „BBC, ITV, ARD and ZDF sign World Cup TV deals”. sportspromedia.com. Accesat în 29 mai 2015. 
  67. ^ Barros, Carlos. „RTP e Seleção Nacional até 2018”. RTP.pt. Rádio e Televisão de Portugal. Accesat în 24 februarie 2015. 
  68. ^ Longman, Jeré (21 octombrie 2011). „Fox and Telemundo Win U.S. Rights to World Cups”. The New York Times. Accesat în 22 octombrie 2011. 
  69. ^ „La'eeb is revealed as Qatar's FIFA World Cup mascot”. FIFA. 1 aprilie 2022. Accesat în 1 aprilie 2022. 
  70. ^ „Al Rihla by adidas revealed as FIFA World Cup Qatar 2022 Official Match Ball”. FIFA. 30 martie 2022. Accesat în 1 aprilie 2022. 
  71. ^ „Official Soundtrack”. qatar2022.qa. Arhivat din original la 25 decembrie 2022. Accesat în 27 noiembrie 2022. 
  72. ^ „FIFA World Cup Official Soundtrack kicks off with Hayya Hayya (Better Together)”. FIFA. 1 aprilie 2022. Accesat în 1 aprilie 2022. 
  73. ^ „'Arhbo' de Gims, chanson officielle du Mondial 2022 au Qatar”. Le HuffPost (în franceză). 20 august 2022. Accesat în 21 august 2022. 
  74. ^ „Nicki Minaj, Maluma and Myriam Fares release Tukoh Taka, the first-ever official FIFA Fan Festival™ anthem”. Accesat în 20 noiembrie 2022. 
  75. ^ „BTS Jung Kook's hit single Dreamers unveiled to celebrate the start of FIFA World Cup Qatar 2022™”. Accesat în 20 noiembrie 2022. 
  76. ^ „Dreamers's release: BTS singer Jung Kook explores Qatar in FIFA World Cup's soundtrack”. Accesat în 24 noiembrie 2022. 

Vezi și

Legături externe

Materiale media legate de Campionatul Mondial de Fotbal 2022 la Wikimedia Commons



Eroare la citare: Există etichete <ref> pentru un grup numit „upper-alpha”, dar nu și o etichetă <references group="upper-alpha"/>