În lumea de astăzi, Biserica de lemn din Giurcuța de Sus a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru o gamă largă de oameni. Importanța lui Biserica de lemn din Giurcuța de Sus în societatea noastră a crescut în ultimii ani, iar impactul său se poate simți în multe aspecte ale vieții de zi cu zi. Atât în sfera personală, cât și în cea profesională, Biserica de lemn din Giurcuța de Sus s-a dovedit a fi un factor determinant în luarea deciziilor și în configurarea credințelor și valorilor noastre. În acest articol vom explora îndeaproape rolul pe care Biserica de lemn din Giurcuța de Sus îl joacă în societatea noastră și modul în care a evoluat de-a lungul timpului. În plus, vom analiza influența sa în diferite sectoare și relevanța sa în lumea contemporană.
Biserica de lemn din Giurcuța de Sus, comuna Beliș, județul Cluj, datează probabil de la începutul secolului XIX. Biserica are hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” și nu figurează pe noua listă a monumentelor istorice din județul Cluj.
Satul Giurcuța de Sus este un sat de munte aparținând din punct de vedere administrativ de comuna Beliș. Are gospodăriile risipite ca toate satele din zona Munților Apuseni. Accesul în sat este dificil, pe un vechi drum forestier care a fost pietruit cu fonduri de la Uniunea Europeană.
Nu există izvoare scrise privind vechimea acestei biserici. Conform tradiției orale, ea a fost construită nu mai târziu de începutul secolului XIX. Anul însemnat la baza turnului (1875), nu este anul construirii bisericii, ci marchează momentul mutării ei pe actualul amplasament. Locuitorii fiind săraci, inițial biserica nu a fost pictată. Actuala pictură, de o factură modestă din punct de vedere artistic, a fost realizată în timpul lucrărilor de renovare dintre anii 1970-1973. Iconostasul actual a fost adus de la Biserica de lemn din Poiana Horea la momentul înlocuirii acestuia cu unul nou.