Biserica de lemn din Rieni

În acest articol vom explora Biserica de lemn din Rieni cu scopul de a înțelege importanța sa și impactul său asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi. Biserica de lemn din Rieni este un subiect care a stârnit interesul multor oameni de-a lungul timpului și este crucial pentru înțelegerea influenței sale asupra societății noastre. Printr-o analiză detaliată, vom descoperi cum a evoluat Biserica de lemn din Rieni de-a lungul anilor și cum continuă să fie relevantă astăzi. În plus, vom examina diferite perspective și cercetări care ne vor ajuta să avem o viziune mai completă asupra Biserica de lemn din Rieni și asupra influenței sale asupra lumii de astăzi. Acest articol își propune să ofere informații valoroase și actualizate despre Biserica de lemn din Rieni, pentru a îmbogăți cunoștințele și a promova o reflecție mai profundă asupra acestui subiect.

Biserica de lemn din Rieni, judeţul Bihor, 2008
Portalul intrării, 2008
Interiorul navei, spre iconostas, 2008

Biserica de lemn din Rieni se află în localitatea omonimă din județul Bihor. Are hramul "Sf. Mucenic Teodor Tiron". Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-A-01190.

Istoric

În anul 1743 locuitorii din Rieni cer și li se aprobă fier pentru biserică. Meletie Covaci găseste la Rieni în anul 1752 o biserica de lemn cu învelitoare de șindrilă. Satul avea deci o biserică veche din moment ce la 1753-1754 își construiește o altă biserică de lemn.

Pe bârna de sus a portalului de intrare în tindă se poate descifra pisania cu scriere chirilică: ” 1754 Meșter Tulea Ilie” . Bârna de deasupra portalului de intrare în naos are și o inscripție parțial păstrată deunde rezultă numele ctitorilor Popa Samoilă și Popa Mihai precum și anul 1753.

Pe ușa proscomidiei se află o inscripție: „Am zugrăvit eu David Zugravul 1755”[1].

Note

  1. ^ (1996) Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane, pag. 175

Bibliografie

Studii monografice
  • Godea, Ioan (). „Biserica Sf. Mucenic Teodor Tiron din Rieni”. Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn: 155–161, Oradea. 
Studii regionale
  • Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1. 
  • Porumb, Marius (). Dicționar de pictură românească veche din Transilvania sec XIII-XVIII. București: Editura Academiei Române. 
  • Petranu, Coriolan (). Monumentele istorice ale județului Bihor. Vol. I - Bisericile de lemn. Sibiu. 

Legături externe

Vezi și

Imagini