În acest articol vom aprofunda subiectul Biserica de lemn din Valea Crișului, deoarece este un aspect care a devenit foarte relevant în ultima vreme. Din diverse perspective, Biserica de lemn din Valea Crișului a afectat societatea și a generat dezbateri în diferite domenii. De aceea este esențial să examinăm în detaliu implicațiile și consecințele pe care le presupune Biserica de lemn din Valea Crișului, precum și să analizăm posibilele soluții sau alternative. În plus, vom aborda diferite opinii ale experților în domeniu, care vor evidenția aspecte relevante care vor ajuta la înțelegerea mai bună a importanței Biserica de lemn din Valea Crișului în realitatea noastră actuală.
Biserica de lemn din Valea Crişului, 2008Biserica de lemn din Valea Crişului, vedere din sud-estBiserica de lemn din Valea Crişului, vedere din nord-estBiserica de lemn din Valea Crişului, vedere din nord
Biserica de lemn din Valea Crișului se află în localitatea cu același nume, din comuna Bratca, județul Bihor. Are hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil". Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-B-01225.
Istoric
Inscripția de pe portalul de intrare surprinde anul ridicării bisericii și ctitorii ei: "Chitori Boticiu Crăciun / Miha / Ion / Ilea / Florea / Ion / crisam eu Mărtin Ion / 1761".[1]
Godea, Ioan (). „Biserica Sfinții arhangheli Mihail și Gavril din Valea Crișului”. Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn: 215–218, Oradea.
Studii regionale
Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1.
Porumb, Marius (). Dicționar de pictură românească veche din Transilvania sec XIII-XVIII. București: Editura Academiei Române.
Petranu, Coriolan (). Monumentele istorice ale județului Bihor. Vol. I - Bisericile de lemn. Sibiu.