În lumea de astăzi, Cinematică a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un public larg. Odată cu progresul tehnologiei și globalizarea, Cinematică și-a asumat un rol fundamental în societatea noastră, având impact asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi. Fie în sfera personală, profesională, socială sau politică, Cinematică și-a demonstrat influența și a generat nenumărate opinii și discuții. În acest articol, vom explora în continuare importanța Cinematică și vom discuta implicațiile sale în diferite contexte.
Parte a seriei de articole despre |
Mecanică clasică |
---|
Subiecte de bază |
Categorii |
Cinematica (în lb. greacă κινεῖν, kinein, a se mișca) este o ramură a mecanicii clasice ce se ocupă cu studiul mișcării obiectelor fără a lua în considerație cauza ce duce la această mișcare.
Cinematica nu trebuie confundată cu altă ramură a mecanicii clasice, dinamica (care studiază relația între mișcarea obiectelor și cauza care o determină).
Poziția unui punct în spațiu este locația sa relativă față de o origine.
Prin punctul material se înțelege un corp ale cărui dimensiuni pot fi neglijate în descrierea mișcării sale. Posibilitatea acestei neglijări depinde de condițiile concrete ale diferitelor probleme studiate. Astfel, planetele pot fi considerate puncte materiale când se studiază mișcarea lor în jurul Soarelui, dar nu și când se studiază mișcarea lor în jurul axei proprii.
Poziția unui punct material este determinată de vectorul de poziție , ce unește originea sistemului de coordonate cu punctul material considerat și ale cărui componente coincid cu coordonatele carteziene ale acestui punct:Mărimea acestui vector este:
Viteza unui punct material este un vector definit prin relația:
Vectorul este orientat după tangenta la traiectoria punctului material.
Accelerația unui punct material este dată de expresia:
Vectorul accelerație nu este tangent la traiectorie (exceptând cazul mișcării rectilinii).
Deplasarea reprezintă un vector care descrie schimbarea poziției unui punct material în decursul unei perioade de timp. Din punct de vedere geometric, deplasarea reprezintă cea mai scurtă distanță dintre două puncte, fiind independentă de cadrul referențial. Dacă punctul are vectorul de poziție și punctul are vectorul de poziție , atunci deplasarea de la la este dată de expresia:
și având modulul:
Distanța este o mărime scalară, care descrie lungimea drumului parcurs de un punct material între două repere. Dacă poziția punctului este cunoscută în funcție de timp (), distanța parcursă de la timpul la timpul este: